Skattebombe lurer hos pensionister: 112.000 bor i boliger til over tre millioner

Velfærd

04/01/2017 11:05

Daniel Holst

Når en ny boligskat efter planen træder i kraft, kan 112.000 pensionister få forhøjet deres boligskat. De fleste bor i hovedstadsregionen.

VLAK-regeringen forventer at forhandle et nyt boligskattesystem på plads i løbet af foråret. 

I den forbindelse har flere partier varslet, at der skal tages højde for pensionister, der kan få forhøjet deres boligskat som følge af stigende ejendomsvurderinger. Og dem er der mange af. 

Det viser et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Folketingets skatteudvalg. 

Skandalerne i Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

Ifølge svaret vil i alt 112.000 pensionister bo i et hus eller ejerlejlighed, der er tre millioner kroner eller mere værd, når det nye boligskattesystem efter planen skal træde i kraft i 2021.

Pensionister er opgjort som personer, der enten er over 65 år gamle, eller som rubriceres som alders- eller førtidspensionister i ejendomsbeskatningssystemet. Ejerboliger, der bebos af lejere, er ikke taget med i regnestykket.

Skatteminister Karsten Lauritzen fastslår i svaret, at der allerede er indgået en bred politisk aftale om et nyt vurderingssystem. Den aftale vil i sig selv føre til stigende skatter for boligejere i dyre huse og lejligheder.

Skatteministeren understreger dog samtidig, at regeringen, inden de nye ejendomsvurderinger vedtages ved lov, vil forhandle endnu en aftale på plads, som skal sikre "tryghed om boligskatten".

Den aftale skal være på plads inden 3. behandlingen af lovgivning om det nye ejendomsvurderingssystem.

Regeringen fremlægger derfor et justeret forslag til en ny boligbeskatning, fastslår skatteministeren.

Indtil de nye regler træder i kraft, vil regeringen opretholde fastfrysningen af ejendomsværdiskatten og fortsat fastfryse beskatningsgrundlaget for grundskylden for boligejerne.

Ser man på ikkepensionister, så er det ifølge skatteministerens opgørelse 326.200 personer, som vil bo i boliger til over tre millioner, når den nye boligskat træder i kraft.

60 procent er i Region Hovedstaden I 2021 vil mere end 60 procent af landets boligejere med en bolig til tre millioner kroner eller mere bo i Region Hovedstaden. Samtidig vil Aarhus og København være de to kommuner med flest boligejere i dyre ejerboliger.   Ud af de i alt 459.000 boligejere i Region hovedstaden ventes mere end halvdelen - i alt 261.600 - at få vurderet deres bolig til tre millioner kroner eller mere.  Til sammenligning er der i alt 428.200 boligejere i Region Midtjylland. Men det er kun omkring hver femte - i alt 77.000 - som ventes at få en vurdering på tre millioner kroner eller mere.   I Region Syddanmark er tallet 40.700 ud af 408.300 boligejere.   I Region Sjælland er tallet 44.000 ud af i alt 302.800 boligejere.   I Region Nordjylland er tallet 14.700 ud af i alt 197.600 boligejere.   Ser man på kommuner, så vil København i 2021 have de fleste boligejere med boliger vurderet til tre millioner kroner eller mere. I alt 51.300.   Men Aarhus følger tæt efter. I 2021 ventes i alt 50.300 aarhusianere at bo i boliger vurderet til tre millioner kroner eller mere.    En række kommuner vil ifølge svaret ikke have nogen ejerboliger, der efter det nye system bliver vurderet til tre millioner kroner eller mere.    Det er Lemvig, Norddjurs, Samsø, Struer, Læsø, Lolland, Langeland, Tønder, Ærø.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce