Skattekaos: Klagerne hober sig op

Ledelse

19/04/2016 08:29

Nick Allentoft

V og S vil forlænge ekstra bevilling så Skatteankestyrelsen kan komme til bunds i omkring 30.000 klagesager og ventetider på over 13 måneder.
Klagesagerne hober sig op i Skatteankestyrelsen, og situationen er så uholdbar, at regeringen og Socialdemokraterne nu går sammen om en redningsaktion.  Skatteankestyrelsen kæmper med op mod 30.000 uafsluttede sager, og ventetiden er nu oppe på 13 måneder.   Nu skal ny millioner give Skatteankestyrelsen en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 115 millioner kroner - penge, der gør det muligt for den trængte styrelse at fastholde 130 ekstra medarbejdere frem til foråret 2019. Det skriver Politiken.

Sådan får du bedre sagsbehandling

Læs anbefalinger til bedre offentlig sagsbehandling her.

Det handler om at insistere på de nødvendige informationer. 

- Selv om ankestyrelsen har fået flere penge og medarbejdere, må vi bare konstatere, at sagsbunkerne hele tiden vokser, og at borgerne må vente urimelig længe på at få afgjort deres klagesager, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, til Politiken.   Skatteankestyrelsen fik allerede sidste år en ekstra bevilling på 180 millioner kroner. Dermed blev det muligt for styrelsen at ansætte 130 nye medarbejdere. Men bevillingen løber kun frem til 2017, og det er endnu ikke for alvor lykkedes at få tyndet ud i bunken af klagesager.   Nu bliver bevillingen forlænget frem til 2019, hvor parterne igen vil overveje bemandingen. Det er kernen i den plan, skatteminister Karsten Lauritzen (V) i dag vil præsentere for Folketingets partier.   - Vi har lyttet til Socialdemokraterne og må erkende, at sagsbehandlingstiden vokser, selv om styrelsen fik en ekstrabevilling af den tidligere regering. Derfor forlænger vi bevillingen, så vi forhåbentlig kan komme til bunds i klagesagerne og få en acceptabel sagsbehandlingstid for borgerne, siger ministeren til Politiken.   Med redningsaktionen vil S og V samtidig gøre det muligt at indføre en sagsbehandlingsgaranti for bestemte typer af klagesager. Garantien skal først forhandles på plads til efteråret, men Lauritzen og Petersen er enige om målet:

- Det bør altså ikke tage mere end seks måneder at afgøre en almindelig klagesag, siger Lauritzen. 

- Det har været vores krav i forbindelse med de forhandlinger, vi har om en retssikkerhedspakke, at der bliver afsat mere mandskab for at komme den sagspukkel til livs, siger skatteordfører for Socialdemokraterne, Jesper Petersen.   I foråret 2019 venter den næste flodbølge af klagesager, når regeringen præsenterer det nye system for danskernes ejendomsvurderinger og giver boligejerne mulighed for at klage over de gamle ejendomsvurderinger.   På trods af, at det ikke er lykkedes at få antallet af ubehandlede sager bragt ned inden for det seneste år, ser skatteordføreren optimistisk på fremtiden for ankeklagenævnet og tror og håber, at sagspuklen bliver mindre.   - Risikoen er, at hvis man ikke laver den bevilling, som vi ønsker, og skatteministeren nu imødekommer, så vil man risikere, at sagspuklen bare bliver endnu større, og at hele systemet sander til i klager, siger Jesper Petersen.   - Vi synes, det er en vigtig del af retssikkerheden på skatteområdet, at klagesystemet fungerer og at der er en rimelig sagsbehandlingstid. Det er der ikke for tiden, og det vil kun blive endnu værre, hvis man ikke laver denne bevilling.   Skatteankestyrelsen fik sidste år en ekstra bevilling på 180 millioner kroner. Dermed blev det muligt for styrelsen at ansætte de 130 nye medarbejdere.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce