Stadfæstet: Pensionsalder betyder farvel til a-kassen

Velfærd

19/1/15 12:16

Nick Allentoft

Højesteret fastslår, at det ikke strider med EU-regler om at smide pensionsmodne danskere ud af a-kassen.

Det er helt i orden, at danskere bliver smidt ud af deres a-kasse, når de rammer pensionsalderen.

Det fastslog Højesteret mandag i en sag, hvor et medlem af Ledernes A-kasse i 2009 meldte sig ledig og bad om dagpenge, efter at vedkommende havde nået pensionsalderen.

Svaret fra a-kassen var, at medlemskabet ophørte den dag, vedkommende fyldte 65.

Sagen blev prøvet ved Højesteret med henvisning til, at praksis stred mod EU's beskæftigelsesdirektiv, ligesom det betyder forskelsbehandling på grund af alder, hvilket også er forbudt i EU.

Men nøjagtigt som i landsretten kom Højesteret altså ikke sagsøgeren i møde.

Afgørelsen ærgrer Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældresagen. Han forstår den ikke set i lyset af kravet om, at vi skal arbejde længere i fremtiden.

- Det er et stort nederlag for alle ældre, der gerne vil arbejde efter pensionsalderen. Hvis man i dag falder ud af arbejdsmarkedet, har man pludselig ikke andre muligheder end at gå på pension, og det er jo stik imod, hvad politikerne ellers ønsker, siger han.

Også FOA's næstformand, Mona Striib, undrer sig over afgørelsen, som hun kalder "et nederlag for sund fornuft".

- Hvis ambitionen er, at vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet, må rettighederne naturligvis følge med op i årene. Derfor er det helt uforståeligt, at Højesteret anerkender den aldersdiskriminerende lovgivning, siger hun.

FOA har 1100 medlemmer over 65, som fortsat er i arbejde, mens Ældresagen anslår, at i alt 111.000 danskere i samme aldersgruppe i dag er aktive på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.