Statsrevisorerne har besluttet at gå regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser efter i sømmene. Det sker blandt andet, efter den ofte kritiserede plan har vist sig at blive meget dyrere end først antaget. Det skriver Politiken.
Udflytning af statslige arbejdspladser
Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.
Læs meget mere her
- Som statsrevisorer sætter vi ikke undersøgelser i gang, hvis vi har en forventning om, at alt er, som det skal være, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), til Politiken.
Han ser det som revisorernes opgave at tjekke planen, blandt andet fordi offentligheden ikke har adgang til de såkaldte implementeringsplaner, der viser detaljerne i flytteplanen.
- Det her er en politisk beslutning, og den respekterer vi, men vi forbeholder os retten til at undersøge konsekvenserne, siger Peder Larsen.
Kritikken forstummer: Se sagerne fra statsrevisorerne
Regeringen havde først fremlagt en plan, der med egne ord kostede 944 millioner kroner. Men det tal indeholdt ikke udgifter som dobbelt husleje, tabt produktion og etablering af nye lokaler.
Tidligere erfaringer med udflytning af statslige arbejdspladser viser, at især tabt produktion er særdeles dyrt.
I et notat fra 2005 fastslog skat, at det havde lidt produktionstab for 300.000-500.000 kroner per årsværk i forbindelse med at flytte "videnstunge opgaver med høj kompleksitet" til Ringkøbing.
Erfaringer fra Sverige viste i 2009 ifølge den svenske rigsrevision, at udflytningen af arbejdspladser i midten af 00'erne havde påvirket embedsværket på en måde, der betød dårligere kvalitet og dyrere service.
Statsrevisorerne er allerede gået i gang med at indsamle materiale om udflytningen, som skal bruges i en grundig undersøgelse. Undersøgelsen vil blive iværksat, når udflytningen har været igangsat i et par år. Altså i 2017 eller 2018.
/ritzau/