Mennesker med indvandrerbaggrund, der bor i Danmark, skal først og fremmest lære dansk. Og de skal ud på arbejdsmarkedet. Sådan bliver de integreret, og blandt andet på den måde bekæmper man radikale, muslimske miljøer.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er søndag formiddag på besøg på SF's landsmøde i Vejle, hvor hun debatterer udlændinge- og integrationspolitik med SF's formand, Pia Olsen Dyhr.
- Der er brug for en bred indsats med både hårde og bløde tiltag, siger Inger Støjberg.
Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
- Ghettoerne er et kæmpe stort problem. Men grundlæggende er den rigtige vej ind i samfundet at lære sproget og at komme ud på arbejdsmarkedet.
LÆS OGSÅ: SF vil tvinge indvandrerkvinder hjemmefra
Inger Støjberg henviser til et udspil, som SF's formand lørdag præsenterede. Det handler om at stoppe dannelsen af ghettoer ved at bygge nye almennyttige boliger, nedrive gamle og fordele beboere med udlændingebaggrund.
- Vi skal i gang med en ghettoplan på et tidspunkt, og derfor synes jeg også, at Pias (Olsen Dyhr, red.) forslag er interessant, siger Inger Støjberg.
- Jeg er enig i, at man kan gøre noget med boligpolitikken, men det hele handler om at få forældrene ud på arbejdsmarkedet, så de bliver en del af det danske samfund.
Det er desuden vigtigt at sætte skub i integrationen, allerede når børn med anden etnisk baggrund er små, påpeger Inger Støjberg.
- Det handler om at sætte ind i børnehaver og skoler, og jeg vil ikke afvise, at vi bliver nødt til i højere grad at fordele børn i skolerne, siger hun.
Hun vil derfor overveje, om hun kan støtte et forslag fra SF om at indføre et loft over andelen af børn med indvandrerbaggrund i folkeskolens klasser.
Integrationsministeren og SF's formand er - ikke overraskende - enige om, at der er problemer med radikal islam i nogle miljøer i Danmark. Men ekstreme holdninger begrænser sig ikke til enkelte forsamlinger og kredse.
Derfor er der brug for en bred indsats for at bekæmpe ekstreme holdninger, lyder det fra dem begge. Det er ikke nok eksempelvis at rive moskeer ned, hvis de lægger lokaler til radikale imamers prædikener.
- Man kan ikke bare sige, at problemet er de forstokkede imamer. For det er meget mere udbredt, siger Pia Olsen Dyhr.
/ritzau/