Strandmøllesagen: Bestyrelse løj om advarsel til skoleleder

Velfærd

04/02/2015 09:56

Suleman Haider

Strandmølleskolens bestyrelse løj over for sin tilsynsførende og gav forkerte oplysninger til Undervisningsministeriet i kølvandet på en omstridt morgensamling i december. Her klædte skolens leder to drenge fra 2. klasse af til underbukserne og foregav at klippe deres tissemænd af med en saks, fordi de imod skolens regler ikke havde nissehuer på.

Det fremgår af en korrespondance mellem parterne i sagen, som DR Fyn har fået indsigt i.

Ifølge kontorchefen i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Undervisningsministeriet, Peter Toft, er de to forhold uheldige for skolens bestyrelse.

- Vi synes bestemt ikke, at det er en hensigtsmæssig måde, som bestyrelsen har handlet på. Den tilsynsførende har brug for et fuldt oplyst grundlag, for at han kan gøre sit arbejde bedst muligt, siger Peter Toft til DR Fyn.

Løgnen faldt den 5. januar, da den tilsynsførende, Ole Toft Hansen, spurgte bestyrelsesformand Lars Gustavsen, om lederen på Strandmølleskolen i Assens havde fået en skriftlig advarsel for episoden med drengene på morgensamlingen.

Det benægtede formanden, selvom bestyrelsen allerede den 2. januar havde givet en skriftlig advarsel til skolelederen.

Ud over løgnen har bestyrelsen har givet forkerte oplysninger til Undervisningsministeriet om episoden.

I sin redegørelse af hændelsen skrev bestyrelsen, at den kontaktede den tilsynsførende 5. januar.
I virkeligheden var det omvendt. Den tilsynsførende kontaktede skolen, da han var blevet gjort opmærksom på episoden af en forælder på skolen dagen før.

I en mail til ministeriet og den tilsynsførende erkender skolens bestyrelsesformand Lars Gustavsen begge fejl, og forklarer, at han valgte at holde den skriftlige advarsel skjult for den tilsynsførende, fordi han ikke mente, at hændelsen på morgensamlingen havde med undervisningen på skolen at gøre.

Det er den tilsynsførendes opgave at sikre, at undervisningen og elevernes faglige niveau kan stå mål med folkeskolen.

Den tilsynsførende, Ole Toft Hansen, der også er rektor på Vestfyns Gymnasium, har ikke ønsket at udtale sig til pressen om sagen.

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra bestyrelsens talsmand, Thomas Hald, om sagen. Formand Lars Gustavsen er ikke vendt tilbage på DR Fyns henvendelser.

Formanden for Danmarks Privatskoleforening Kurt Ernst kalder det i en mail til DR Fyn beklageligt, at bestyrelsen overså sin pligt til at informere skolens tilsynsførende, og skriver:

- Når bestyrelsen ikke informerer i første omgang, er det ikke for at skjule noget. Bestyrelsen anser det for et internt personaleanliggende og i sådan et tilfælde, er man forpligtet til at beskytte oplysninger om ansættelser, og sanktioner er bestyrelsens anliggende. Men i den ideelle verden skulle de have informeret den tilsynsførende, forklarer Kurt Ernst.

Skolens bestyrelse er blevet bedt om at lave en ny redegørelse til Undervisningsministeriet, hvor den også beskriver det forløb, der ledte op til episoden den 17. december.

Ministeriet bad om yderligere en redegørelse torsdag efter at have fået "nye oplysninger" om hele sagen. I den nye redegørelse skal skolen også forklare de forkerte oplysninger over for tilsynsmyndighederne.

Udover den skriftlige advarsel til skolelederen har episoden med de afklædte drenge også fået den konsekvens, at skolelederen ikke længere må stå for underholdningen på skolen, ligesom han også er blevet fjernet fra faste vikartimer.

Ydermere har en forælder samt Børns Vilkår meldt episoden til Fyns Politi, som netop nu er ved at vurdere, om der er grundlag for en straffesag.

Strandmølleskolens bestyrelse skal i dag, onsdag 4. februar, klokken 12 aflevere deres redegørelse til Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som forventer at have en afgørelse i løbet af en uge.

Mest Læste

Annonce