Polens premierminister, Beata Szydlo, siger på et pressemøde torsdag aften i Bruxelles, at hun har meddelt sine EU-kolleger, at hun ikke vil godkende slutdokumentet fra torsdagens EU-topmøde.
Ifølge Szydlo er der tale om et veto med basis i en ret, som hun mener, at alle EU's medlemslande har.
Den polske protest kommer som reaktion på, at 27 af de 28 EU-landes stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag genudnævnte polakken Donald Tusk til jobbet som EU-præsident.
Den konservative Tusk er en mangeårig rival af Jaroslaw Kaczynski, der leder Szydlos nationalkonservative regeringsparti, PIS.
Beata Szydlo kalder Tusk "ukvalificeret". Hun begrunder det med, at han har blandet sig i polsk indenrigspolitik og den nylige strid om blandt andet pressens arbejdsforhold i Polen.
Genudnævnelsen af Tusk er kun ét af flere emner på EU-topmødets dagsorden. EU-lederne taler torsdag aften også om blandt andet migration, økonomi og EU's sikkerheds- og forsvarssamarbejde.
- Det har været en meget sørgelig dag i dag. Det går ikke særlig godt i EU. Men der er nogle politikere, der vælger at ignorere det.
- Beslutningerne i så vigtige sager som besættelse af de højeste embeder skal træffes i fuld enighed og have fuld opbakning fra kandidatens hjemland, siger Szydlo.
Hun advarer om, at EU har kurs mod mere splittelse i stedet for sammenhold.
- Det er nødt til at ændre sig. Vi må respektere hinanden. Tingene går ikke i den rigtige retning, og EU er for vigtig og for værdifuld for Polen, til at vi kan lade dette ske, siger premierministeren.
Beata Szydlo henviser på pressemødet også til en beslutning, der i sidste uge blev truffet om en reform af EU's system for handel med forureningskvoter.
Her blev 19 lande enige om at gå videre med et reformforslag, selv om Polen og otte andre lande var imod.
Polen mener, at beslutningen blev truffet ud fra de forkerte juridiske regler, og at der faktisk ikke var juridisk hjemmel for de 19 lande til at køre videre.
- Vi vil ikke finde os i den slags handlinger og i sådan en selektiv anvendelse af principperne. Vi er et ligeværdigt medlem af EU og kræver lige rettigheder, siger Szydlo.
- Hvis ikke vi får retableret respekt og tillid og en situation, hvor alle medlemslandes stemme tæller, så vil krisen fortsætte, siger premierministeren.
/ritzau/