- Vi har brug for at få etableret langt flere sundhedshuse, der kobler lægehuse med de kommunale tilbud. Det vil give mulighed for, at borgerne uden større hurlumhej og lange transporttider kan få ordnet små ting, siger sundhedsministeren.
- Vi har brug for at få etableret langt flere sundhedshuse, der kobler lægehuse med de kommunale tilbud. Det vil give mulighed for, at borgerne uden større hurlumhej og lange transporttider kan få ordnet små ting, siger sundhedsministeren.

Sundhedshuse: Syge slipper for hospitalet

Velfærd

20/1/15 5:24

Nick Allentoft

Regeringen afsætter 800 millioner kroner til kommunale sundhedshuse. Men der skal mere til, hvis danskernes sundhed for alvor skal løftes, siger kommunerne.

Når forbindingen skal skiftes eller lungerne tjekkes for KOL, er det ofte lig med en lang køretur til hospitalet. 

Men med et økonomisk løft til nye kommunale sundhedshuse, satser regeringen på, at flere patienter i fremtiden slipper for transporten og i stedet kan behandles tæt på hjemmet.

I alt afsættes der 800 millioner kroner til sundhedshusene, hvor praktiserende læger, sygeplejersker og andre faggrupper skal samarbejde.

Pengene stammer fra regeringens sundhedsudspil "Jo før, jo bedre" og blev tirsdag lovet til kommunerne af sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på en kommunal sundhedskonference i Kolding.

Ifølge Nick Hækkerup bliver forebyggelsesarbejdet og mange af de borgernære sundhedstilbud, der typisk udgår fra sundhedshusene, stadig vigtigere. 

- Og det vil både gavne patienterne og de sundhedspersoner, som kommer under samme tag, siger Hækkerup.

Og ikke overraskende glæder det formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S):

- Vi har brug for at få etableret langt flere sundhedshuse, der kobler lægehuse med de kommunale tilbud. Det vil give mulighed for, at borgerne uden større hurlumhej og lange transporttider kan få ordnet små ting, siger han i en skriftlig kommentar.

Men han peger samtidig på, at der skal mere end penge til. Hvis sundhedshusene for alvor skal blive en succes, er der brug for, at de bliver mere end blot flere læger samlet ét sted.

- De skal også indeholde forebyggelsestilbud, hjemmesygepleje og sågar kommunale akutfunktioner. Alt under ét tag og så endda i nærmiljøet vil være til stor gavn for borgerne, siger han.

Konferencen har fokus på, hvilken betydning de nye supersygehuse får for kommunerne. Ifølge sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen (SF), rejser nybyggeriet et stort behov for at klarlægge kommunernes rolle.

Uden kan det betyde, at de mange penge, der er investeret i supersygehusene, ikke får tilstrækkelig effekt.

- Vi må ikke glemme, at 90 procent af kontakterne med sundhedsvæsnet finder sted uden for sygehusene.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.