Hospitalerne i Region Hovedstaden undersøgte og behandlede i første halvår af 2017 langt færre patienter end i samme periode sidste år.
Produktionen på sygehusene faldt med 5,7 procent, og det svarer til en nedgang på 618 millioner kroner.
Det viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen, som Politiken Søndag har fået.
Det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen er i høj grad årsag til nedgangen. Blandt andet fordi lægerne bruger tid foran computeren i stedet for at stille diagnoser og behandle patienter.
Dertil kommer, at et ukendt antal behandlinger slet ikke er blevet registreret.
- Sundhedsplatformen har medført større udfordringer og i længere tid, end vi havde forventet. Vi ser på det med stor opmærksomhed og stor bekymring, siger direktør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg til Politiken Søndag.
Faldet i aktiviteten kan få alvorlige konsekvenser for hovedstadsregionen.
Regionen skal samlet i hele året levere to procent flere behandlinger for at få del af den statslige pulje til meraktivitet på sygehusene. Dermed risikerer Region Hovedstaden at miste 430 millioner kroner i indtægter.
Hovedstadsregionen halser ifølge opgørelsen markant efter de øvrige fire regioner. Landsgennemsnittet for første halvår er et fald på 1,7 procent i aktivitet, og det er Region Hovedstaden, der trækker det tal ned.
Dertil kommer, at Region Hovedstaden behandler færre patienter fra andre regioner end før.
I nogle tilfælde vælger patientens bopælsregion selv at behandle, i andre tilfælde må hovedstadens hospitaler sige nej på grund af lange ventelister. Det betyder et trecifret millionbeløb i færre indtægter.
- Det er alvorligt for os, for det har betydning for, hvor mange penge vi kan sende ud på hospitalerne, siger Hjalte Aaberg.
/ritzau/