Svindelsagen: Politisk enighed om ekstra mio til satspuljen

Social

31/10/2018 10:35

Nick Allentoft

Alle partier bag satspuljen er enige om, at de penge, der tilsyneladende er stjålet fra puljen, skal tilbage. Det fremgår ikke, hvilke områder i staten, der betaler.

Samfundets svageste - såsom de hjemløse, de psykisk sårbare og stofmisbrugere - skal ikke bøde for, at en medarbejder fra Socialstyrelsen tilsyneladende har overført millioner af kroner til sig selv.

Alle partierne bag satspuljen er enige om, at de 111 millioner kroner, der tilsyneladende er stjålet fra puljen over en længere årrække, skal føres tilbage.

Beløbet kan dog vise sig at være større end de 111 millioner kroner, der hidtil har været fremme i sagen. Det understreger Finansministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

Det er nemlig stadig ved at blive undersøgt, præcist hvor meget der er svindlet for. Og om der er stjålet penge fra andre puljer end satspuljen.

"En foreløbig, intern opgørelse har opgjort det mistænkte underslæb i Socialstyrelsen til ca. 111 mio. kr. Der pågår fortsat et arbejde med at konsolidere underslæbets størrelse, og derfor kan beløbet ende med at være større end de 111 mio. kr.," skriver Finansministeriet.

Derfor er det i første omgang aftalt at overføre 80 millioner kroner til satspuljen fra statens øvrige budget i perioden 2019-2022. 

Næste års satspulje bliver altså 20 millioner kroner større, end den ellers ville have været.

- I forhold til hvor stor satspuljen normalt er - næste år uddeler vi et stort trecifret millionbeløb - så kan man godt sige, at 20 millioner ikke fylder så meget. Men i forhold til retfærdighed synes jeg, at det fylder meget, siger finansminister Kristian Jensen (V).

- Det er penge, der er svindlet væk fra de mest sårbare og svage grupper. Derfor mener vi, at pengene skal tilbage til de grupper.

Kristian Jensen oplyser, at undersøgelsen af, præcist hvor meget der er svindlet for, ventes at være klar ved årsskiftet.

- Vi har lovet hinanden, at vi næste år, når vi diskuterer satspulje igen, sørger for, at det fulde beløb kommer tilbage, siger finansministeren.

Kristian Jensen er med egne ord dybt forarget over, at det tilsyneladende har været muligt at stjæle 111 millioner kroner fra en offentlig kasse, uden at det er blevet opdaget før nu.

Der forestår et internt oprydningsarbejde i Socialstyrelsen for at sikre, at det ikke sker igen, fastslår han.

 

FAKTA: Beløb i svindelsag om 111 millioner ventes at stige

Efter gennemgangen er en række nye oplysninger i sagen blevet offentliggjort. 

Her er et overblik:

* Bagmandspolitiet blev advaret om mistænkelige kontooverførsler til den 64-årige hovedmistænkte kvinde allerede i oktober 2012. Oplysningerne blev ikke efterforsket hos bagmandspolitiet, men alene oversendt til SKAT som en sag om mulig skatteunddragelse.

* Det var ifølge Søik-ledelsen en fejl.

* Advarslen fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler drejer sig om i alt 5 millioner kroner. De blev overført til den hovedmistænktes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.

* Søik venter derfor, at svindelbeløbet, som tidligere har været estimeret til 111 millioner kroner, stiger. 

* Den hovedmistænkte 64-årige kvinde sættes nu i forbindelse med svindel helt tilbage til 1997. Tidligere mente man, at der var blevet svindlet i perioden 2002 til 2018. 

* Søik har fundet to underretninger om mistænkelige pengeoverførsler i september 2014 og august 2016, som vedrører andre personer end den hovedmistænkte. Disse underretninger indgår nu i den videre efterforskning.

* Pengene er taget fra blandt andet satspuljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.

* En medarbejder i Socialstyrelsen er politianmeldt samt bortvist, og ministeriet har begæret hende konkurs. Bagmandspolitiet har efterlyst den 64-årige kvinde internationalt.

* Kvinden var ikke at finde på arbejdspladsen, da myndighederne forsøgte at få fat i hende.

* Kvinden beskrives som medarbejder i Socialstyrelsen. Den 64-årige havde været ansat i omkring 40 år, arbejdet i tilskudsadministrationen og bliver betegnet som "superbruger".

* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen, hvor der er nedlagt navneforbud.

* Bagmandspolitiet har tidligere beskrevet den mistænkte svindel som "disciplineret og systematisk". 

* Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler øremærket til udsatte grupper direkte til sig selv.

* En række undersøgelser er i gang for at finde ud af, hvordan svindlen kunne foregå, og hvordan lignende svindel kan undgås.

* Der er således startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen, der skal sørge for, at lignende svindel ikke kan ske igen.

Kilder: Søik, Børne- og Socialministeriet og TV2 Fyn.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce