Tag et job i stedet for SU: Erhvervserfaring og studie skal følges ad

Bæredygtighed

06/04/2017 11:05

Nick Allentoft

Regeringen gør det muligt for universitetsstuderende at koble arbejde og studie på nye kandidatuddannelser. Studerende vil få en stærk tilknytning til erhvervslivet, mener Dansk Industri.
Universiteterne kan nu oprette kandidatuddannelser på deltid, så landets studerende kan studere samtidig med, at de prøver kræfter med erhvervslivet, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
Regeringen giver landets universiteter mulighed for at udbyde erhvervskandidatuddannelser, som vil tage fire år i stedet for to år, hvor de studerende således samtidig kan arbejde. Og det er både til glæde for de studerende og for erhvervslivet, mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).   - Studerende skal have mere frihed til at prøve arbejdsmarkedet af, inden de færdiguddanner sig. Studerende kan på en helt ny måde erhverve sig kompetencer, som er anvendelige i deres arbejdsliv. Samtidig får virksomhederne adgang til splinterny viden og mere kvalificerede medarbejdere, siger ministeren.   Den nye erhvervskandidatuddannelse er oprettet som en forsøgsordning og er første tiltag i en ny frihedspakke på uddannelsesområdet. Kandidaten skal give de universitetsstuderende bedre chancer for at bruge det, de lærer på studiet, på arbejdsmarkedet.    De studerende, som bliver optaget på erhvervskandidatuddannelserne, skal være ansat i mindst 25 timer om ugen i et job, hvor de er blevet ansat på baggrund af deres bachelor.   Det faglige indhold på erhvervskandidatuddannelserne vil være det samme som på de toårige kandidatuddannelser. Og kravene til de studerende vil være det samme, undervisningen vil blot blive tilrettelagt anderledes og sprede sig over fire år.

Studerende vil ikke få SU på erhvervskandidatuddannelserne, men i stedet få løn fra det arbejde, de har.

DI: Erhvervskandidat vil klæde studerende bedre på til job Landets universitetsstuderende vil stå stærkere på arbejdsmarkedet, hvis de har et eksamensbevis fra en erhvervskandidatuddannelse i hånden, mener Charlotte Rønhof, der er underdirektør i Dansk Industri.   - Vi er utrolig glade for den mulighed. Det er en rigtig god idé, som vi også selv har foreslået, siger Charlotte Rønhof.   Uddannelsen skal give de studerende mere frihed til at prøve kræfter på arbejdsmarkedet, før de er færdiguddannet. Og det har de studerende brug for, mener Charlotte Rønhof.   - Der er alt for mange, som får et praksischok, når de står med kandidatuddannelsen. Så denne her erhvervskandidat vil give dem god erfaring. Når man både er i job og på studie, vil det gøre, at de studerende kan få en tydelig fornemmelse af, hvad deres uddannelse kan bruges til på et job, når de er færdige, siger hun.   Det vil løfte kompetenceniveauet blandt universitetsstuderende og ruste dem bedre til erhvervslivet, hvis de allerede har flere års arbejdserfaring.  Det vil gøre de studerende mere attraktive for deres kommende arbejdsgivere, mener underdirektøren.   - For virksomhederne betyder det jo også, at de kandidater, som bliver færdige efter en fireårig erhvervskandidat, er meget mere klar til at gå om bord i et kandidatjob, end de er i dag. De studerendes tilknytning til arbejdsmarkedet bliver stærkere. Og der er ingen tvivl om, at virksomheden vil have en interesse i at ansætte den studerende bagefter, siger Charlotte Rønhof.   Søren Pind vil invitere Folketingets partier til forhandlinger om forsøgsordningen.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce