Thorning: Energiunion er en af EU's vigtigste opgaver

Infrastruktur

20/03/2015 10:00

Nick Allentoft

En fælles energiunion vil gavne danske virksomheder og forbrugere, lyder det fra den danske statsminister.

En fælles europæisk energiunion, som skal sikre billigere og renere energi samt større energisikkerhed, vil være godt for Danmark, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), torsdag aften i Bruxelles efter afslutningen af første dag af et EU-topmøde.

- At få en energiunion er en af de vigtigste opgaver i de kommende år for EU.

- Vores energimarkeder er ikke effektive og konkurrencedygtige nok.

- Den situation betaler virksomhederne for og sådan set også forbrugerne, siger statsministeren.

De 28 europæiske ledere har på topmødet besluttet at sætte fart på energiunionen. Det er især motiveret af krisen i Ukraine og for at mindske EU's afhængighed af russisk gas.

EU-lederne blev enige om, at sikkerheden for leverancer af el og gas skal øges.

Det skal blandt andet ske ved, at medlemslandene skal stå sammen og ikke lade sig splitte af Ruslands forsøg på at give nogle lande lavere energipriser. 

Samtidig understreges det, at der skal sættes i gang i infrastrukturprojekter, så el og gas lettere kan transporteres mellem landene. Det skal holde prisen på energien nede, mens man omstiller til grøn energi.

Vedvarende energi og et indre marked for energi har også været nogle af Danmarks topprioriteter for en energiunion.

- Vores grundholdning er, at den billigste og sikreste energi er den, som vi ikke bruger, siger Thorning.

Tidligere torsdag havde statsministeren også samlet flere EU-lande og energivirksomheder - som Vestas og Dong Energi - for at fremme den dagsorden.

Her udtrykte energivirksomhederne ifølge statsministeren, at de især har brug for, "at vi politikere giver en ramme, som rækker langt ud i fremtiden, så de kan planlægge deres investeringer".

En fælles europæisk energiunion ligger dog stadig et stykke ude i fremtiden.

- Det kommer til at tage tid. Men jeg tror, at vi kommer til at tage de første skridt. For der er en klar opfattelse fra alle om, at det er den vej, vi skal gå, siger Thorning.

 

FAKTA: Læs forslaget til EU's energiunion Et indre energimarked og fokus på energieffektivitet er nogle af hovedelementerne i en fælles energiunion.

EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag til topmøde i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere EU-Kommissionens strategi til en fælles europæisk energiunion.

Læs her, hvad energiunionen går ud på:

* Energiunionen skal sikre billig, stabil og ren energi til Europa i fremtiden.

* Overordnet bygger den på fem hovedelementer: Energisikkerhed, etableringen af et indre energimarked, energieffektivitet, vedvarende energi samt forskning og udvikling.

* Energisikkerhed går blandt andet ud på, at medlemslandene skal mindske afhængigheden af en leverandør af eksempelvis gas og i stedet kunne læne sig op ad deres nabolande.

* Et indre energimarked skal blandt andet indebære, at energi kan flyde frit på tværs af landegrænser.

* EU-landene skal eksempelvis være forbundet og i stand til at overføre mindst 10 procent af landenes elektricitet til eller fra deres naboer. Det mål skal være opfyldt i 2020.

* EU har lovet at begrænse CO2-udledningen med 40 procent i 2030, set i forhold til 1990. Energiunionen skal hjælpe med at nå målet.

* EU importerer 53 procent af sin energi og er den største importør af energi i verden. Det koster årligt omkring 2900 milliarder danske kroner.

Kilder: EU-Kommissionen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.