Tiltalt overlæge afviser bedrag: Pengene var mine

Ledelse

02/09/2015 23:00

Nick Allentoft

En overlæge er anklaget for at have brugt forskningsmidler til at finansiere sit eget luksusforbrug.

En overlæge forsvarer sig onsdag i Københavns Byret mod anklager om, at han har bedraget Rigshospitalet for omkring 2,8 millioner kroner, der egentlig skulle gå til forskning. 

Den 64-årige mand nægter sig skyldig og forklarer, at pengene tilhørte ham.

Lægen havde en privat forskningskonto, og på anklager Per Justesens spørgsmål om, hvem pengene, der gik ind på den konto, tilhørte, lyder det korte svar:

- Mig.

- Det var forskeren, der ledede projektet, der havde råderetten over dem med respekt for den opgave, der var stillet, forklarer overlægen i byretten.

Rigshospitalet mener derimod, at pengene tilhører hospitalet.

Men det er lægen ikke enig i. Han forklarer blandt andet, at overlæger, der eksempelvis flytter fra et hospital til et andet, kan tage deres fondsmidler med sig.

Pengene, som sagen i dette tilfælde drejer sig, kalder overlægen dog ikke for forskningsmidler. Han kalder dem i stedet "projekthonorar" under afhøringen.

På anklagerens spørgsmål om, hvorfor han ikke har klaget over, at Rigshospitalet har taget pengene, som ifølge overlægen tilhører ham, lyder svaret i et lettere opgivende tonefald:

- Tror du, at det vil nytte noget.

Misbruget er ifølge anklagemyndigheden sket gennem seks år fra august 2006 til april 2013.

Her brugte lægen mindst to millioner kroner fra lægens private forskningskonto, hvor et medicinalfirma havde indbetalt seks millioner til et forskningsprojekt.

Lægen har ifølge anklageskriftet brugt et Eurocard, som var tilknyttet kontoen, til et omfattende luksusforbrug. Han skulle have brugt penge på alt fra dyre Rolex-ure til private flybilletter og middage.

Svaret er ikke klart, da Justesen spørger ind til, om overlægen har brugt nogle af pengene til private formål.

-Jeg holder fast i, at jeg mener, at jeg har råderetten. Det er mine penge, siger han og svarer efterfølgende ja til, at han brugt Eurocard'et forskningsrelateret.

Det er Justesen dog uenig i. Ikke "én krone" af de seks millioner er ifølge anklageren kommet forskningsprojektet til gode ved eksempelvis løn til forskningssygeplejersker.

Den 64-årige mand er tiltalt for groft bedrageri og underslæb, tjenestemisbrug samt databedrageri.

Der ventes dom i sagen til november.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.