Den danske elite har fået sig et stort nederlag med et flertal af vælgernes beslutning om at sige nej tak til en tilvalgsordning og i stedet holde fast i retsforbeholdet.
Sådan udlægger flere udenlandske medier resultatet af folkeafstemningen torsdag.
- Resultatet er et nederlag for det danske etablissement, der har ført valgkamp for et ja, skriver Financial Times.
Folkeafstemning - her er det væsentlige
- Danmark har afholdt syv folkeafstemninger om EU-emner og har fået et ry for at være et af de mest modstræbende lande over for europæisk integration.
Ifølge erhvervsmediet vil resultatet blive inddraget i den valgkamp, som de britiske politikere skal afholde senest ved udgangen af 2017. - Eksperter siger, at Danmark står som et eksempel på, hvordan vælgere kan vende sig mod etablissementet, selv når en afstemning forventes at give et resultatet pro EU. Også det amerikanske erhvervsmedie Wall Street Journal tror, at det danske nej kan skabe uro i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien, der skal til at påbegynde. - Danmarks nej til yderligere europæisk integration kan styrke David Camerons forhandlingsposition. - Han kan bruge den danske folkeafstemning til at vise, at Storbritannien ikke er det eneste land, der er bekymret for yderligere europæisk integration, skriver avisen Også i Tyskland har man noteret sig torsdagens resultat. Under overskriften "Danskerne siger nej til mere Europa" skriver Der Spiegel, at resultatet er et nederlag for den danske regering og truer det danske medlemskab i Europol. I de svenske og norske medier er resultatet hovedsageligt nævnt som notits uden særlig fremtrædende placering. Sydsvenskan har dog interviewet den danske professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, Drude Dahlerup, for samme analyse som Financial Times og Der Spiegel. /ritzau/