Unicef: 50 millioner børn reddet fra døden siden 2000

Bæredygtighed

09/9/15 8:25

Nick Allentoft

Markant flere børn overlever de første fem år end for 15 år siden. Tusindvis af børn dør dog stadig hver dag.

Antallet af børn, der ikke når at fejre deres femårsfødselsdag, er markant faldende.

For trods massive udfordringer i særligt fattige lande og sygdomsudbrud er millioner af børns liv blevet reddet siden 2000, fremgår det af en ny rapport fra FN's børneorganisation, Unicef.

I løbet af de seneste 15 år har 48 millioner børn under fem år snydt døden, og yderligere 38 millioner børns liv behøver ikke at slutte, før de fylder fem år, hvis verdens ledere som planlagt vedtager nye bæredygtighedsmål senere på måneden, lyder det fra Unicef.

- At redde millioner af børns liv i byer og på landet, i rige og fattige lande, er en af de første store præstationer i det nye årtusinde - og en af de største udfordringer i de næste 15 år er at fremskynde denne udvikling yderligere, siger Yoka Brandt, vicedirektør i Unicef.

- Tallene viser os, at millioner af børn ikke behøver at dø, hvis vi fokuserer vores indsats på at nå ud til alle verdens børn, siger hun videre i en pressemeddelelse.

Siden 1990 er børnedødeligheden faldet med 53 procent, og det skyldes ifølge Unicef, at verdens regeringer har været opsat på at nå tidligere vedtagede mål, der skulle sikre flere børns overlevelse.

5,9 millioner små børn dør hvert år, men i mange tilfælde kunne det have været undgået.

Især underernæring, diarré, lungebetændelse, malaria og fødselskomplikationer får børnene til at bukke under, før de fylder den første håndfuld år.

Nogle af verdens fattigste lande har dog vist, at børnedødeligheden kan barberes ned trods store udfordringer. Eksempelvis er det lykkedes Cambodja, Etiopien, Bangladesh og Uganda at reducere dødsfaldene med to tredjedele eller mere.

Løsninger, der med stor effekt har bidraget til at nedbringe dødsfaldene blandt de små børn, er blandt andet bedre forhold ved fødsler og den efterfølgende pleje.

Derudover har der været gode resultater med brug af myggenet behandlet med insektgift, bedre vand- og hygiejneforhold samt behandling af sygdomme som diarré.

Trods de positive tal er målet for børnedødelighed ikke nået, og hver dag dør 16.000 børn under fem år. Det svarer til 11 børn i minuttet.

45 procent af alle dødsfaldene sker, mens børnene er spæde. I landene syd for Sahara dør ét ud 12 børn inden femårsalderen. I de rige, industrialiserede lande gælder det ét ud af 147 børn.

/ritzau/

Annonce