Vælgerne er på vild flugt fra EU

Politik

08/04/2016 16:21

Nick Allentoft

Aftalen mellem EU og Ukraine ventes at overleve det hollandske nej ved folkeafstemningen. Men det bliver ikke det sidste nej til EU, forudser Marlene Wind.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Europæiske vælgere er på vild flugt fra EU-samarbejdet, og de britiske vælgere vil også stemme Storbritannien ud af EU ved folkeafstemningen 23. juni.

Det mener Marlene Wind, professor på Københavns Universitet, efter at de hollandske vælgere onsdag stemte nej til EU's associeringsaftale med Ukraine.

- Hver gang der er en folkeafstemning, der handler om EU, så benytter vælgerne muligheden for at stemme nej. Alt tyder også på et nej i Storbritannien, siger Marlene Wind.

Hun mener ikke, at ansvaret for de mange nej'er ligger i Bruxelles, hvorfra der hele tiden kommer nye vidtgående forslag om at videreudvikle det europæiske samarbejde.

- Det ligger i medlemslandene, der konstant taler det europæiske projekt ned og sår tvivl og tvivl og tvivl, siger Marlene Wind.

Hendes vurdering kommer, efter at de hollandske vælgere onsdag stemte nej til EU's associeringsaftale med Ukraine. Efter alt at dømme mere i protest mod EU end i utilfredshed over lige netop den aftale.

Marlene Wind forventer også, at det vil lykkes at finde "en eller anden teknisk løsning", der kan redde aftalen, som skal knytte Ukraine tættere til EU både politisk og økonomisk.

Hollands premierminister, Mark Rutte, vil efter nederlaget ved afstemningen vurdere resultatet og tale med både parlamentet i Haag og EU om, hvad der nu skal ske.

- Det kan tage dage eller uger, sagde Rutte, efter at 61 procent af vælgerne stemte nej i en vejledende folkeafstemning, som kun 32 procent af vælgerne deltog i.

Hans fremadstormende politiske modstander Geert Wilders, der leder det højrenationalistiske Frihedspartiet, siger, at det er begyndelsen på enden for både Ruttes regering og EU i sin nuværende form.

- Hvis to tredjedele af vælgerne siger nej, så er det udtryk for mistillid fra folket mod eliten i Bruxelles og Haag, siger Geert Wilders.

EU-præsident Donald Tusk sagde torsdag, at han tager resultatet til efterretning.

Han venter nu på at høre, hvilke konklusioner den hollandske regering vil drage efter nej'et til associeringsaftalen, der allerede er trådt midlertidigt i kraft efter en enstemmig beslutning truffet af alle 28 EU-lande.

- Aftalen mellem EU og Ukraine fortsætter med at blive midlertidigt anvendt, sagde Donald Tusk.

I Bruxelles peges der på forhånd på, at den mest oplagte løsning nu er at forhandle en tillægsprotokol, hvor Holland får en undtagelse, eller at fortsætte med at lade associeringsaftalen være midlertidigt trådt i kraft.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger, at hans land vil fortsætte med at tilnærme sig EU på trods af den hollandske folkeafstemning.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, mødtes torsdag i Metz og sagde, at de begge fortsat støtter både aftalen og Ukraine.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er ifølge sin talsmand ked af resultatet af folkeafstemningen.

- Formanden er ked af det, sagde talsmanden Margaritis Schinas og tilføjede, at EU-Kommissionen fortsat vil arbejde fuldt og helt på at udvikle forholdet til Ukraine.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.