Verdens største solvarmeanlæg åbner i Vojens

Bæredygtighed

12/06/2015

Mikkel Sarka

Fredag får beboere i Vojens ekstra meget ud af solens sommerstråler.

Fredag indvies verdens største solvarmeanlæg. 

Det sker hverken i sydens sol eller på Danmarks solskinsø Bornholm. Varmeanlægget ligger i Vojens og er på ikke mindre end 70.000 m². 

Varmeanlægget består af solfangere og et kæmpemæssigt hul, der fungerer som bassin for 203.000 kubikmeter vand. I alt skal det fremover dække 45 procent af varmebehovet hos 2000 fjernvarmekunder i Vojens.

4166 solfangere er kommet til i Vojens, og de kommer til at udnytte hver en solstråle hen over den danske sommer. 

Selv når solen ikke skinner, vil borgerne i Vojens også få varme fra anlægget, da der er bygget et kæmpe vandvarmeanlæg ved siden af solfangerne. 

Det store bassin har taget cirka fem måneder at fylde med vand, siden det blev udgravet, og er dækket af et 70 centimeter tykt, isoleret låg. 

På den måde kan varmen fra solfangerne varme vandet op, og det isolerende låg kan holde på varmen, så der sker en langtidslagring af sommeropvarmet vand til den kolde årstid. 

"Opladningen" af varmeanlægget sker i sommermånederne fra april til midt september, hvor vand på 80-90 grader pumpes ind i toppen af lageret.

Anlægget har kostet 120 millioner kroner i alt, men kommer til at spare både miljøet og kunderne penge. 

I alt sparer varmeanlægget miljøet for en udledning af 6000 tons CO2 og giver ifølge Vojens Fjernvarme forbrugerne en besparelse på 10-15 procent.

Mest Læste

Annonce