De danske vælgere har stemt nej til nogle gode muligheder, men nu er det helt op til Danmark selv, hvordan det nye danske EU-nej skal håndteres.
Det mener EU-kommissær Margrethe Vestager efter det klare danske nej til en ny tilvalgsordning og dermed et ja til at bevare retsforbeholdet.
Folkeafstemning - her er det væsentlige
- Her i kommissionen respekterer man det danske nej. Set udefra har Danmark fastholdt sin position, som den har været i mange, mange år. Så i den forstand er der ikke ændret noget, siger Vestager til Ritzau.
- Det er et meget dansk spørgsmål og en dansk opgave at finde ud af, hvordan man nu vil håndtere situationen - også med den usikkerhed, der nu er for politisamarbejdet, siger hun.
Margrethe Vestager vil ikke "kloge" sig på, hvorfor det endte med et klart dansk nej, selv om et stort flertal i Folketinget har anbefalet et ja.
Hun har selv stemt ja, fordi hun mener, at der var nogle gode muligheder, som Danmark kunne gribe.
- Jeg kender jo EU-samarbejdet fra første hånd. Jeg arbejder med det hver eneste dag og synes, det har meget klare fordele. Det er der så et flertal, der ikke synes, og det har jeg respekt for, siger den danske EU-kommissær.
Hun ser ikke det nye danske EU-nej som symptom på en mere grundlæggende krise for hele EU-samarbejdet, hvor ikke mindst tilstrømningen af flygtninge og migranter splitter medlemslandene.
- Man kan sige, at vi har mange kriser at håndtere på samme tid. Men jeg tror, at hvis den politiske vilje er der, kan vi godt finde løsninger på de kriser, som er i Europa, siger Margrethe Vestager.
Hun siger samtidig, at "vi vælger selv, om vi vil tage ansvar for at bidrage til at finde løsninger" på kriserne.
- Det synes jeg, man skal gøre, uanset hvor man står formelt og juridisk. For det er meget svært at se, hvordan et enkelt land kan løse noget selvstændigt, siger EU-kommissæren.
/ritzau/