Vestas og Mitsubishi danner par om havvindmøller

Bæredygtighed

27/9/13 8:29

Mitsubishi og Vestas skal samarbejde om havvindmøller. Mitsubishi skyder op mod 2,2 milliarder i projektet.

Den danske vindmøllegigant Vestas danner joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries om offshore vindkraft, oplyser Vestas i en fondsbørsmeddelelse fredag.

Sammen skal de to selskaber udnytte hinandens styrker og stå stærkt til at vinde en større andel af det globale marked for havvindmøller, lyder det i meddelelsen.

Nyheden er vældig godt nyt, mener Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen.

- Det er vigtigt at få en kapitalstærk partner. Når man er oppe mod Siemens på de her enorme projekter, kan det være helt afgørende, om det er Vestas, eller det nye joint venture.

- Det er helt afgørende med finansiel styrke, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ifølge Jacob Pedersen fjerner samarbejdet en masse risiko for Vestas, og øger sandsynligheden for, at V164-havvindmøllen bliver en succes.

Mitsubishi skyder 100 millioner euro i samarbejdet med Vestas - svarende til omkring 750 millioner kroner, men det japanske bidrag kan ende med at løbe op i 2,2 milliarder kroner.

Mitsubishi tilfører yderligere 200 millioner euro ved "opnåelsen af visse milepæle" i forbindelse med samarbejdet om havvindmøllerne.

Vestas vil overføre udviklingen af havvindmøllerne, ordrebeholdningen og nuværende kontrakter på havvindmøller samt 300 medarbejdere til samarbejdet.

Der har længe været rygter om et muligt samarbejde mellem den japanske industrigigant og Vestas, og de to selskaber har også tidligere bekræftet, at der var samtaler mellem de to.

Joint venture-selskabet får hovedkontor i Aarhus. Her vil selskabet håndtere alt fra design, videreudvikling, indkøb og produktion i forbindelse med V164-havvindmøllerne samt alt marketing, salg og service i forbindelse med offshore vindmøller.

Samarbejdet får ikke betydning for Vestas' regnskab i 2013, oplyser selskabet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.