Vestas og Mitsubishi danner par om havvindmøller

Bæredygtighed

27/09/2013 10:29

Mitsubishi og Vestas skal samarbejde om havvindmøller. Mitsubishi skyder op mod 2,2 milliarder i projektet.

Den danske vindmøllegigant Vestas danner joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries om offshore vindkraft, oplyser Vestas i en fondsbørsmeddelelse fredag.

Sammen skal de to selskaber udnytte hinandens styrker og stå stærkt til at vinde en større andel af det globale marked for havvindmøller, lyder det i meddelelsen.

Nyheden er vældig godt nyt, mener Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen.

- Det er vigtigt at få en kapitalstærk partner. Når man er oppe mod Siemens på de her enorme projekter, kan det være helt afgørende, om det er Vestas, eller det nye joint venture.

- Det er helt afgørende med finansiel styrke, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ifølge Jacob Pedersen fjerner samarbejdet en masse risiko for Vestas, og øger sandsynligheden for, at V164-havvindmøllen bliver en succes.

Mitsubishi skyder 100 millioner euro i samarbejdet med Vestas - svarende til omkring 750 millioner kroner, men det japanske bidrag kan ende med at løbe op i 2,2 milliarder kroner.

Mitsubishi tilfører yderligere 200 millioner euro ved "opnåelsen af visse milepæle" i forbindelse med samarbejdet om havvindmøllerne.

Vestas vil overføre udviklingen af havvindmøllerne, ordrebeholdningen og nuværende kontrakter på havvindmøller samt 300 medarbejdere til samarbejdet.

Der har længe været rygter om et muligt samarbejde mellem den japanske industrigigant og Vestas, og de to selskaber har også tidligere bekræftet, at der var samtaler mellem de to.

Joint venture-selskabet får hovedkontor i Aarhus. Her vil selskabet håndtere alt fra design, videreudvikling, indkøb og produktion i forbindelse med V164-havvindmøllerne samt alt marketing, salg og service i forbindelse med offshore vindmøller.

Samarbejdet får ikke betydning for Vestas' regnskab i 2013, oplyser selskabet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce