Foto: John Lubbock
Foto: John Lubbock

Whistleblower: Krig om data kan true frie valg

Europa

05/6/18 9:42

Freja Eriksen

EU-Parlamentet havde mandag høring om Facebooks dataskandale med blandt andet whistleblower Christopher Wylie.

Fremtidige politiske valg risikerer at blive påvirket af korrupte selskaber, der udnytter personlig data.

Det siger whistleblower Christopher Wylie mandag aften under en høring i Europa-Parlamentet. 

Høringen er første ud af tre om konsekvenserne af brugen af personlig data fra Facebook, som analyseselskabet Cambridge Analytica fik adgang til.

- Jeg er her for at fortælle jer, at der er en krise. Det er en krise, der har kostet EU en af de største medlemsstater.

- Det er en ny koldkrig online, siger Christopher Wylie.

Whistleblower-ordning

I 2015 anbefalede et regeringsudvalg øget brug af whistleblower-ordninger, og flere kommuner og regioner er igang.

Find flere artikler om emnet her. 

Som tidligere ansat i analyseselskabet afslørede han, at data fra 87 millioner Facebook-profiler blev brugt til at påvirke flere valg. 

Herunder Storbritanniens afstemning om EU-medlemskabet - det såkaldte Brexit.

Behov for Facebooks samarbejde

Skal lignende skandaler undgås i fremtiden, bliver Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, nødt til at svare mere fyldestgørende på internationale politikeres spørgsmål.

Uden fyldestgørende svar vil det være umuligt for lande at væbne sig mod manipulation og indblanding i valg, lyder det fra whistlebloweren.

Hos Facebook har man imidlertid lovet at arbejde intenst på at sikre frie europæiske valg - herunder ligeledes Europa-Parlamentets valg i 2019.

Det lover chefen for it-giganten, Mark Zuckerberg, i en skriftlig udtalelse, som blev offentliggjort kort inden mandagens høring i parlamentet.

- Vi forbedrer vores teknologi - herunder kunstig intelligens - for at fjerne falske konti, der er ansvarlige for fake news, misinformation og dårlige reklamer på Facebook, siger Zuckerberg.

Udtalelsen kommer i kølvandet på et krydsforhør om dataskandalen i Europa-Parlamentet 22. maj.

Facebook-chefen besvarede ikke alle spørgsmål stillet af medlemmer af parlamentet, men lovede skriftlige svar.

Ifølge Sandy Parakilas er problemet dog langt større end Facebooks dataskandale.

Han har været driftsleder i Facebook frem til 2012.

- Problemet er, at teknologiske virksomheders forretningsmodel er at indsamle så meget data som muligt, som de kan sælge videre for at målrette reklamer.

- Det har skabt nogle incitamenter, som er farlige for vores samfund, siger han mandag.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.