Vi har et grønt valg - hvis vi tør!

Bæredygtighed

11/04/2019 16:45

Stine Helles

Det ser skidt ud med respekten for politikerne, hvis de fundamentalt svigter deres ansvar for at sikre fremtiden for vores børn, fordi de har travlt med at høste populistiske points på petitessesager.

Mens nedtællingen for Lars Løkkes regeringsperiode er i fuld gang, tikker uret for bomben under vores børns fremtid endnu hurtigere.

Verden styrer lige nu mod en global opvarmning langt højere end de 1,5 grader, som verdenssamfundet med Parisaftalen blev enige om at stræbe efter at holde os under. Hvis vi overhovedet skal gøre os nogen forhåbninger om blot at bremse temperaturstigningen under 2 grader, skal langt størstedelen af de allerede kendte fossile reserver forblive i undergrunden.

Set i det perspektiv er det bizart, at vi bruger den bedste sendetid på de landsdækkende medier på emner som pandaer, omfartsveje i Mariager og babyer i Folketinget.

For valget vi står over for handler om langt, langt vigtigere ting.

En opsigtvækkende rapport påviser endnu engang https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/ny-model-bekraefter-naturlige-haendelser-kan-ikke-forklare-klimaforandringerne, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Ved at anvende en computermodel har forskere fra Potsdam Institute for Climate Impact Research vist, at koncentrationen af CO2 aldrig har været højere i de sidste tre millioner år! Samtidig har temperaturen aldrig tidligere været to grader over det såkaldte præindustrielle niveau, det vil sige før mennesker begyndte at brænde kul, gas og olie af.

Når vi så samtidig hører, at Danmarks CO2-udledning i 2018 var meget højere end regeringens egne forudsigelser, og at alt tyder på at vores politikere tilsyneladende intet har lært af forskernes mangeårige bekymring for klimaet, så er det på tide at vi begynder at kræve handling.

Vi må holde op med at jagte olie i Nordsøen som vi gjorde det i 60'ernes olierus og bruge benzin, som var det en fornuftig energikilde. Det er det ikke!

Vi må holde op med at diskutere, om det er ok, at vindmøller kan ses fra vores sommerhuse. Den grønne energi vil selvfølgelig kunne ses, ligesom den sorte kan både ses, høres og lugtes i dag.

Vi må holde op med at acceptere, at CO2-udledningen stiger, selv om politikerne fra alle sider bedyrer, at de ønsker det modsatte. Vi skal hurtigt langt ned i udledning, hvis vi skal sikre vores børns fremtid.

Som politiker vil det efter valget være mit og mine kommende kolleger på Christiansborgs ansvar at sikre, at vi som samfund bevæger os mod mere bæredygtighed og ansvarlighed.

Det private erhvervsliv er allerede godt i gang, men skal vi lykkes med at skabe den bæredygtige fremtid, skal det offentlige gå forrest i at sikre omstillingen, med både stabile rammebetingelser og offentlig efterspørgsel.

Vi skal sætte bæredygtigheden først i afgiftspolitik, transportpolitik, erhvervspolitik, landbrugspolitik, og altid undersøge klimaeffekten af ethvert politisk tiltag. Vi skal vedtage en politiske bindende klimalov med jævnlige delmål.

I Alternativet vil vi desuden afsætte 80 mia. kr. over 4 år til grøn omstilling, skabe et nyt grønt superministerium, gennemføre en grøn afgiftsreform og sætte som mål, at Danmark skal være fossilfrit i 2035.  

Pandaerne får lige nu al den bambus de kan æde, kroen i Mariager skal også nok klare sig, og ja, selv om der kommer en baby eller to med på arbejde, skal respekten for Folketinget nok overleve.

Det ser straks meget værre ud med den respekt, hvis de politikere, vi vælger, fundamentalt svigter deres ansvar for at sikre fremtiden for vores børn, fordi de har travlt med at høste populistiske points på petitessesager.

Du har en stemme ved valget. Brug den!

Mest Læste

Annonce