Børn bør bruge håndcreme og vaske hænderne skånsomt

Den hyppige håndvask kan give problemer med tør hud og håndeksem, og Sundhedsstyrelsen sætter derfor fokus på håndpleje i et brev til alle skoler og dagtilbud.

I forbindelse med corona-epidemien har der været mange henvendelser om børn med udtørrede hænder, og bekymring for udvikling af eksem. 

For at rette opmærksomhed på måder at forebygge udtørrede hænder og håndeksem, sender Sundhedsstyrelsen et brev ud til alle ledelserne på skoler og i dagtilbud med gode råd om håndvask og håndpleje. 

”Håndhygiejne er et omdrejningspunkt i vores vejledninger og anbefalinger, men det enkelte barns sundhed og trivsel bør stadig være vores altovervejende fokus. Det er vigtigt, at forældre og voksne er ekstra opmærksomme på, hvordan det enkelte barn reagerer på den hyppige håndvask, og vi anbefaler, at både børn og voksne bruger håndcreme,” fortæller Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen. 

Skånsomme rutiner for håndvask og håndpleje

Ca. 15-20 % af alle børn har ekstra sart hud, og for nogen kan håndeksem udvikle sig til en kronisk lidelse.

Læs også: Børnesange

I brevet anbefales det, at især børn bruger håndcreme efter hver håndvask, eller så ofte som det er muligt. Det kan være ved frikvarterer i skolerne eller ved de indlagte håndvaske i dagtilbuddene. Der anbefales at bruge en uparfurmeret, fed fugtighedscreme (40-70%).

Ved hyppig håndvask er det vigtigt med skånsomme rutiner:

 • vask hænder i lunkent, ikke for varmt vand
 • hænderne skal være våde, før sæben påføres
 • skyl hænderne grundigt, så de er fri for sæberester
 • dub hænderne tørre efter vask. 

Se video om håndvask for børn

Se brevet med gode råd om håndvask og håndpleje til dagtilbud

Se brevet med gode råd om håndvask og håndpleje til skoleledere

Sundhedsstyrelsen på DenOffentlige.dk Sundhedsstyrelsen
Aktivitet: Artikler: 61 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.