BUPL slår alarm over nye budgettal: Udhuler løft til de mindste børn

Børn og forældre i landets dagtilbud kan se frem til serviceforringelser for 200 millioner kroner i år, viser en ny opgørelse over kommunernes budgetter. Det betyder et langt mindre løft til de mindste børn end forventet.

Trods et massivt ønske om at hæve kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver både fra forældre og det politiske flertal på Christiansborg bliver der alligevel færre penge til de mindste børn i år.

En gennemgang af de nye budgettal fra kommunerne, som Danmarks Statistik har offentliggjort, viser nemlig, at dagtilbudsområdet bliver udhulet med yderligere 200 millioner kroner sammenlignet med året før, når der er taget højde for udviklingen i børnetallet.

”Tallene er alarmerende. Og det viser med al tydelighed, hvor meget det haster med en lov om minimumsnormeringer, der én gang for alle kan sætte en prop i besparelserne og tvinge kommunerne til at investere i flere pædagoger til børnene. Vi kan ikke vente til 2025,” siger formanden for BUPL, Elisa Rimpler.

Kommunerne bruger samlet set lidt flere penge på dagtilbudsområdet end året før. Men hvis man korrigerer for det stigende antal børn i 0-5 års-alderen, er der reelt tale om serviceforringelser på 200 millioner kroner.

Det sker, selv om regeringen i efteråret lavede en ny økonomiaftale, der netop skulle kompensere kommunerne for den demografiske udvikling med flere børn og flere ældre.

”Noget tyder på, at der alligevel ikke har været penge nok i den aftale, når børn og forældre nu kan imødese nye forringelser – trods løfter om det modsatte. Ingen kan længere være i tvivl om, hvor presset hverdagen er i vores daginstitutioner, så det er helt uholdbart,” siger Elisa Rimpler.

Hun påpeger, at serviceforringelserne på dagtilbudsområdet udhuler værdien af finanslovsaftalen mellem regeringen og støttepartierne, hvor der er afsat 500 millioner kroner til bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.

”Beløbet var ikke stort i forvejen. Og nu er der så i mellemtiden forsvundet 200 millioner kroner. Det er en dårlig start på det, der skulle være begyndelsen på et kvalitetsløft,” siger Elia Rimpler og tilføjer:

”Det er vigtigt, at vi nu får de 500 millioner kroner fra finansloven ud i daginstitutionerne i en fart og med nogle helt klare bindinger, så de bliver brugt til flere pædagoger.”

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 12.06.20 Velfærd
  Tusindvis af medarbejdere får ret til fuld tid

  Er man medarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København og ønsker at arbejde på fuld tid, så skal det også kunne lade sig gøre. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Et nyt tiltag giver derfor fra 1. september alle medarbejdere, der arbejder på deltid i forvaltningen, ret til at gå op i tid.

 • 09.06.20 Velfærd
  Ligestillingsarbejdet halter i de fleste dagtilbud

  Ny rapport viser, at kun få daginstitutioner arbejder målrettet med at bryde gængse normer for køn, seksualitet, handicap eller etnicitet. Nu skal forskning bane vejen for mere systematisk arbejde med mangfoldighed og ligestilling i danske daginstitutioner.