
COK
Lyskær 3e, 1. sal, 2730 Herlev , Danmark
Telefon: +4526830320 Website: www.cok.dk E-mail: [email protected]
Lyskær 3e, 1. sal, 2730 Herlev , Danmark
Telefon: +4526830320 Website: www.cok.dk E-mail: [email protected]
Der er en risiko for, at verdensmålene gør sig mest på glittet papir, i skåltaler og farverige pins. Skal vi lykkes med at omsætte verdensmålene til handlinger og konkrete løsninger, kræver det, at det offentlige Danmark har en fælles køreplan.
Måske er det tid til at se på, at sundhedsadministrative medarbejdere ikke kun kan være aflastende for frontpersonalet i forbindelse med bestemte opgaver, men at de også kan bidrage med nye perspektiver i et sundhedsvæsen under pres.
Med de igangværende forhandlinger om sundhedsreformen vover jeg den påstand, at kravet til brug af data i forbindelse med kvalitetssikring og ressourcestyring i ældreplejen stiger.
De seneste års teknologiske udvikling har vist, at digitaliseringen og automatisering slår mest igennem på den kommunal og regionale administration.. Det kræver administrative medarbejdere med de rigtige kompetencer og løbende kompetenceudvikling.
Offentlig projektledelse er en disciplin for sig. I en ofte uforudsigelig hverdag får kerneopgaven let forrang for dit projekt. Derfor er konkrete redskaber og uddannelse nødvendige.
Som dygtig offentlig leder skal man ifølge Ledelseskommissionen kombinere handlekraft, personlig indsigt og selvforståelse. Og samtidig forankre den personlige identitet i faglighed og organisatorisk indsigt. Sympatisk, men svært i praksis.
Årets Kommunalpolitiske Topmøde er veloverstået. Det satte bl.a. fokus på kommunalpolitisk lederskab i en kompleks og foranderlig verden, hvor udviklingen er svær at forudsige og behovet for et stærkt kommunalt fællesskab fortsat er vigtigt.
Den kommunale mellemleder spiller en afgørende rolle i at gøre politiske visioner og strategiske fokusområder til virkelighed. Nogle gange er den bedste vej evnen til at udvise kortvarig ”strategisk ulydighed” - men den kræver en åben ledelsesdialog.
Nøjagtig som 1967 kalder nutiden og fremtiden på en strategisk tilgang til kompetenceudvikling og et velfungerende kompetenceberedskab i kommunerne.
Velkommen til de nyvalgte kommunalpolitikere og opgaven med at prioritere og lede udviklingen i den offentlige, lokale velfærd.
Enhver kommune bør løbende have principiel drøftelse af, hvor skellet mellem politik og administration går. Ellers vokser risikoen for, at kommunalpolitikerne graver sig ned i for mange enkeltsager fremfor at varetage det politiske lederskab.
Psykisk robusthed optræder overalt pt.: I konsulenternes markedsføringsmateriale om vejen til et bedre arbejdsliv, som krav i jobannoncerne og i debatindlæg fra fagfolk, der med hver sin tilgang problematiserer og nedgør ideen om psykisk robusthed.
Landsbyklynger med fokus på vækst, fællessang på plejecenteret eller mentorer der hjælper udsatte børn tilbage på sporet – frivillige initiativer spirer over hele Danmark til gavn for lokalsamfundet og den kommunale velfærd.
Nye krav og opgaver i skoleledelse er ikke en isoleret udviklingstendens, men spreder sig i fuld fart til andre kommunale fagområder. Derfor forventer COK også, at bl.a. øget praksisnærhed fra en ny skolelederuddannelse spreder sig på samme vis.
Der skal langt mere end én valgperiode til at ’færdiguddanne’ landets kommunalpolitikere, viser COK's ”Politikerundersøgelse 2017 – udfordringer og kompetencebehov”. Det centrale spørgsmål er, om de nogensinde bliver - og skal blive - færdiguddannet?
Medarbejderne i den offentlige sektor er under ekstremt pres i en hektisk hverdag, præget af opgaver med en stigende kompleksitet. Desværre genspejler kompleksiteten sig hverken i ledelsen eller organisationens måde at håndtere dagligdagen på.
Faglig ledelse scorer højt på den offentlige dagsorden i øjeblikket. Men er faglig ledelse virkelig det nye sort, eller skal vi være opmærksom på faldgruber i jagten på den bedste ledelse af fagprofessionelle?
HK Kommunal Nordjylland opfordrer nordjyske kommuner og regionen til øget samarbejde om uddannelse.
Kommunerne er i gang med at gentænke de centrale velfærdsområder og velfærdsløsninger. Temaet var også til debat på KL's Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg, hvor politisk fokus var på, at borgerinddragelse er en oplagt tilgang og et nyttigt redskab.
Hvis kommunerne skal lykkes med at skabe sammenhængende, tilgængelig og effektiv kommunal velfærd ved hjælp af it-løsninger, er der brug for et langt mere strategisk blik på digitalisering.
Den fornyede interesse for faglig ledelse er ikke opstået ud af det blå. De normsættende politiske udmeldinger og den fortsatte strøm af velfærdsreformer har medført, at faglig ledelse er et kvalificeret bud på meningsfuld og effektiv ledelse.
Fjern blikket fra bakspejlet: Regeringen har afsat en rammebevilling på 580 millioner kroner til at udvikle kvaliteten af dagtilbud. De skal bruges klogt.
Er der overhovedet en sammenhæng mellem resultatstyring og folkeskolens arbejde med elevdata? Både ja og nej, skriver Mai-Britt Herløv Petersen, chefkonsulent, COK i denne blog.
Radikale forandringer, et begrænset økonomisk råderum og prioriteret velfærd er virkeligheden i landets 98 kommuner og fællesnævneren for nogle af de mange oplæg og debatter på KLs Kommunaløkonomiske Forum, KØF, i sidste uge i Ålborg.
Hvis medarbejderne i jobcentrene – endnu en gang – skal ændre tilgangen til borgerne, så er det altafgørende, at lederne ændrer syn på efteruddannelse og vejen til nye kompetencer.
Økonomikonsulenterne er på mange måder virkelighedens vogtere, når reformerne ruller, buzzwordene blomstrer og andre drømmer stort i den offentlige sektor. Det mener forsker i styringsdesign i den offentlige sektor, Leon Lerborg.
Tiden er ikke længere til store it-systemer eller mange spredte digitaliseringsprojekter. I stedet er opgaven at finde ud af, hvilke digitale løsninger og teknologier, der er modne nok til, at kommunerne skal satse på dem. Det kræver ledelse.
COK sætter i her i 2019 fokus på det at være ny i ledelse. En ny rolle som ofte giver mange frustrationer midt i glæden over at være udvalgt og tildelt det ledelsesmæssige ansvar.
En bevidst ambition med Den Offentlige Lederuddannelse (DOL) er fra udbyder COK’s side at sikre både kompetenceudviklingen af den enkelte leder og den strategiske udvikling af organisationen. En ambition, topledelsen i Aarhus Kommune bakker op om.
Du behøver ikke elske dine medarbejdere. Men ægte interesse og respekt for medarbejderne er et must, skriver ekspert i ledelse og organisation Hanne Lykke.
Der er gode nyheder for udbydere af kurser og konferencer til offentlige indkøbere. Indkøbene er i stærk stigning. Det sker efter et markant skift fra et broget og negativt billede for udbyderne for blot få år siden.
Tre af Norddjurs Kommunes medarbejdere bliver den 20. december færdiguddannet som kommunomer. Det giver dem mulighed for at udvikle deres kompetencer i takt med, at den offentlige sektors opgaver og ansvar flytter sig.
55-årige Gitte Biltriss i Team Job i Lejre Kommune er i gang med en kommunal uddannelse, som hun får imod alle odds.
Systematisk brug af data rummer store potentialer for vækst og grøn omstilling, men åbner samtidig op for etiske udfordringer.
Center for Arbejdsmarked i Næstved Kommune har netop afsluttet et storstilet kompetenceudviklingsforløb. I løbet af det seneste halvandet år har godt 100 medarbejdere siddet på skolebænken og været fordi eksamenslokalets grønne dug i COK.
Det første risikobaserede tilsyn med landets bosteder har ført til påbud for knap hver tredje af de 136 tilsynsbesøg. Det er medicinhåndteringen og den sundhedsfaglige dokumentation, som halter.
UU Vestegnen bliver nedlagt, og UU-vejlederne er på vej tilbage til kommunerne. Fra august 2019 vil UU-vejledningen fx blive en del af de kommunale jobcentre. En beslutning, der både medfører faglige, organisatoriske og personlige forandringer.
At inddrage pårørende i omsorgsarbejdet bliver i større og større udstrækning set som en del af opgaveløsningen på plejehjem, bosteder og hospitaler. Ved fælles indsats kan det lykkes at etablere det nødvendige samarbejde og forebygge konflikter.
Der er allerede gået et havlt år af indeværende kommunale valgperiode. Heldigvis er de nyvalgte politikere klædt godt på - for knap 75% af dem har skudt deres kommunalpolitiske virke i gang med støtte fra COKs Kattegatforløb.
Det offentlige skal ifølge forvaltningsloven skrive i et sprog, som borgerne forstår. Men det sker ikke altid. Ifølge forfatterne til ny bog kan offentlige ledere og medarbejdere blive bedre til at tage ansvar for en forståelig kommunikation.
Rammesæt den digitale forandring, giv implementeringen tid og styrk teamsamarbejdet. Sådan lyder nogle af de gode råd fra projektleder Mads-Peter Galtt i KL til de skoleledelser, der lige nu er i gang med at implementere læringsplatforme.
Ledelseskraft viser sig ved, at medarbejderne er handlekraftige og forandringsfleksible i deres daglige virke. Fremtidens organisationer har derfor ikke brug for formelt udpegede ledere, men at medarbejdere at medarbejdere tager ledelse på sig.
100 medarbejdere fra Aalborg Kommunes PPR er nyuddannede konsulenter i læringsledelse og skal bruge deres kompetencer til bedre vejledningsforløb med pædagogisk personale i skoler og dagtilbud.
Motiverende samtaler er relevante også for ledere, fordi en stor del af lederskabet netop går ud på at motivere medarbejdere, siger Bente Malig Larsen, der underviser i Den motiverende samtale hos COK.
Samarbejdsrum, legitimitet og tillid til det tværgående samarbejde er resultatet af Specialenhedens arbejde i Københavns Kommune. Enheden skaber sammenhæng i sagsbehandlingen mellem to forvaltninger.
Siden januar har nyvalgte kommunalpolitikere fra hele landet deltaget i COK-introforløbet Kattegat 2018. En af dem er Peter Buchreitz Harbo fra Vesthimmerlands Kommune, 19 år gammel og ny i kommunalpolitik.
Projektarbejdsformen stiller nye og anderledes krav til ledere. Høje-Taastrup Kommune har opstillet ti principper for godt styregruppearbejde.
De første erfaringer fra et projekt om Styrket Borgerkontakt i Favrskov Kommune viser, at medarbejderne ved hjælp af nemme teknikker, undgår mange konflikter og får færre klager fra borgerne, som i højere grad føler sig hørt og set.
Sundhedsvæsnet er fuld af data, men for at blive til information, som beslutningstagere og medarbejdere kan bruge i det dagelige arbejde, skal data sættes i kontekst. Det lærer lægesekretærer på nyt efteruddannelsesmodul.
Ledelseskraft er, når medarbejdere er er handlekraftige og forandringsfleksible. Fremtidens organisationer har derfor ikke brug for formelt udpegede ledere, men at medarbejdere tager ledelse på sig, mener belgisk forfatter.
Hvad er det personlige ’why’ i ledelse, hvad bliver Ledelseskommisionens kommende anbefalinger og er ledelse overhovedet nødvendigt? Det er spørgsmål, COK sætter fokus på, når konferencen ’Chef i Teknik og Miljø 2018’ finder sted.
Mange nye byrådsmedlemmer vælger at få et kursus i det arbejde, der venter dem, når de starter i byrådene.
I Silkeborg har 30 lokalråd høringsret. Det betyder mange møder, men også at borgerne føler sig lyttet til.
Bornholm udvikler sit hospital med nye metoder, og det har stor betydning for lægesekretærerne. Og i sidste ende for patienterne, som det hele handler om.
Der er brug for mere viden om patienter med kroniske smerter, mener Bjarne Richter Bjelke, COK.
COK er fyldt 50 år og gør status over en historie der har sat kompetenceudvikling på den kommunale dagsorden.
Medarbejdere fra Teknisk Forvaltning, Erhvervsafdelingen og Jobcenteret i Thisted Kommune deltager i øjeblikket i forløbet Styrket Erhvervsdialog, arrangeret af COK. De er nu i gang med at omsætte ny viden til konkret adfærd i lokale virksomheder.
Odense Kommune er på én og samme tid på forkant med nationale anbefalinger til fremtidens skolelederuddannelse og et lokalt generationsskifte blandt skole- og dagtilbudslederne med en ny diplomuddannelse i pædagogisk ledelse.
Center for Arbejdsmarked (CAM) i Næstved Kommune deltager i efteråret i ”Kompetenceudvikling i CAM”, som COK står for. Det bygger på en analyse, der har kortlagt sammenhængen mellem implementering af ny strategi og medarbejdernes kompetencebehov.
Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune uddannede i 2016 i samarbejde med COK et hold interne konsulenter i procesledelse og facilitering. I år har endnu et hold afsluttet uddannelsen, og forvaltningen begynder nu at mærke effekten.
Faglig ledelse blomstrer i alle former og farver. Det er efterspurgt af medarbejderne, som ønsker sparring og retning i det daglige arbejde - og faglig ledelse efterspørges også af det politiske niveau som valgmuligheder i den politiske proces.
Den nye uddannelse for kontrolmedarbejdere får stor ros af de første deltagere for at skabe videndeling og genopfriske viden om lovgivning. Uddannelsen har nu åbnet for nye tilmeldinger.
Journalisering er ikke innovation – til gengæld er det en af de vigtigste grundpiller i den kommunale forvaltning, mener Pernille Bischoff, borgerrådgiver og underviser på COK-kurset "Tag ansvar for jeres journalisering".
Forsøget med en ny uddannelse inden for kontrol bliver rost af deltagerne. En af dem mener, at også mange andre end kontrolmedarbejdere kan få udbytte af uddannelsen, der nu udbydes i Herlev og Aarhus.
Bring de forskellige fagligheder i spil, lyder det fra COK’s Jeanette Schjællerup.
Leif Storgaard har taget en udddannelse som supervisor med afsæt i sit faglighed som socialpædagog og familieterapeut. Og han har lært at sidde på sine hænder og have fokus på den gensidige kontrakt med den, han superviserer.
Hvordan er det at gå fra medarbejder til leder? Vivi Dahl, fortæller her om, hvordan hun tog springet fra at være pædagog til at blive konstitueret afdelingsleder i Randers Kommune efter et førleder-afklaringskursus.
God politisk betjening handler om at kende historik og retning, at orientere hinanden løbende og om gensidig respekt for hinandens arbejdsgange. Det mener Jytte Bendtsen, udvalgsformand i Vallensbæk Kommune.
Distribueret lederskab er, når medarbejdere bliver involveret i at løse formelle og uformelle ledelsesopgaver. Det sker som en naturlig konsekvens af færre ledelseslag og større opgavekompleksitet. Men er ikke uden udfordringer eller begrænsninger.
Lægesekretærerne på vestjysk akutafdeling har lært at konflikthåndtere patienter, som reagerer voldsomt og pårørende, som er i sorg. Det har givet dem redskaber til at optræde mere professionelt og har gjort arbejdspladsen mere attraktiv.
"Komplekse problemstillinger" er den største udfordringer for kommunalpolitikerne. Men lige efter kommer "borgerinddragelse", viser en undersøgelse foretaget af COK i 95 kommuner.
Et jobrotationsforløb i Aarhus Kommune sikrer bedre rammer for fælles kompetenceudvikling og har bragt Børn og Unge et skridt nærmere målet om at skabe en faglig fælles administration.
Et samarbejde mellem HK Kommunal, KL og COK har mundet ud en helt ny uddannelse på kontrolområdet. Og samtidig har det skabt et overblik over eksisterende uddannelser.
Leder Claus Henrik Nielsen valgte at tage på kursus i kontering på beskæftigelsesområdet, alene for at blive klogere på den komplekse praksis – og kom hjem med en større forståelse for maskinrummet.
Ledelsen skal i spil, og så er der behov for mere tid til at løfte og udvikle teamkoordinatorfunktionen og teamets opgaver, skriver Inga Kastberg-Hansen i en refleksion over udbyttet af at være på teamkoordinatoruddannelse.
Organisationsudvikling: I Esbjerg og på Bornholm arbejder teknik-og miljøforvaltningerne på større både tværfagligt og tværforvaltningsmæssigt samarbejde. Det giver gevinster både indad- og udadtil, mener kommunerne.
De kommende måneder skal Ledelseskommissionen forsøge at komme med et svar på, hvordan vi får bedre offentlige ledere. Skoleledelse er et eksempel på en ledelsesdisciplin, som kvaliteten af et velfærdsområde er dybt afhængig af.
En rundspørge fra COK om brugen af frivillige i landets kommuner viser ny tendens: De frivillige står ikke længere kun for hyggeopgaver og socialt samvær. De indgår nu i løsningen af kommunale kerneopgaver. Det stiller nye krav til ledelsesopgaven.
Skoleleder Torben Precht Jensen fra Vorbasse Skole så et behov for en fælles forståelse for vejledning i læringsmålsstyret undervisning. COK hjalp dem frem til en model, der virkede.
Medarbejderne fra Borgerservice i Assens Kommune har været på et forløb i Styrket Borgerkontakt for at gøre dem endnu bedre i stand til at se borgernes behov. Her er de blevet trænet i, hvordan de altid optræder imødekommende overfor borgerne.
Når det kommer til mennesker med handicap og deres seksualitet, kan plejepersonale have svært ved at give råd og vejledning, oplever Marianne Gutte, chefkonsulent hos COK.
Borgere og virksomheder i bliver i højere grad inddraget i sagsbehandlingen på teknik-og miljøområdet, viser COK-undersøgelse. Men der er også behov for, at ledere og sagsbehandlere i kommunerne sikrer, at de udsatte borgere bliver hørt.
Det er ofte dine medarbejdere, der styrer projekter, organiserer samarbejder eller leder processer, men det er stadig dit ansvar, at opgaverne bliver løst. Læs om, hvordan du sikrer dette med distribueret ledelse.
COK har netop gennemført en undersøgelse blandt knap 1.100 ledere og medarbejdere på Teknik og Miljø-området i landets kommuner. Undersøgelsen viser, at medarbejdere og ledere især er udfordret, når de skal samarbejde tværfagligt.
Vi har lige så meget behov for efter- og videreuddannelse, som vores kollegaer har, lyder det fra fleksjobbere, der har sat sig på skolebænken med hjælp fra HK.
Hvis vi skal lykkes med at hjælpe borgere med kroniske smerter til øget trivsel og livskvalitet, er det afgørende, at både det sundheds- og socialfaglige personale får mere viden om, hvordan de skal håndtere borgere med kroniske smerter.
Formålet med servicemålsaftalen er at sikre en effektiv sagsbehandling i tæt samspil med virksomheder og borgere. Men kommuner skal passe på ikke at fokusere på tid alene, for god service handler også om dialog og sparring.
Læringsledelse er helt centralt for det professionelle læringsfællesskab på skoleområdet – både i forhold til elevernes læring og trivsel og teamets egen læring. Det er erfaringen fra 13 kommunale lederseminarer, COK har gennemført i efteråret.
Nye stillingsbetegnelser som koordinator, teamleder, projektleder og tovholder er nye medarbejderroller, hvor medarbejderne befinder sig i en gråzone mellem at være medarbejder og leder. Hvilken autoritet eller hvilket mandat har den uformelle leder?
Med det nye regeringsgrundlag er der for første gang lagt op til effektbaseret, økonomisk styring i folkeskolen. Regeringen vil afsætte en pulje på 500 mio., som skal tilskynde skoler til en bedre indsats overfor de fagligt svageste elever.
Katrine Hjortdahl Jensen og Majken Havtorn har begge fået opgraderet deres kendskab til lovgivningen på beskæftigelsesområdet og lært nye værktøjer inden for kommunikation og konflikthåndtering.
Det har de tjek på i Drift og Understøtning i Fredericia Kommune efter en kursusdag i fælles forståelse for beskæftigelsesområdet med nye værktøjer til at finde de rigtige informationer, så bogføringen er korrekt, og refusionen kommer i hus.
Den eksisterende måde at tænke kompetenceudvikling på er alt for tilfældig.
Driftsledere er begejstrede for den lovpligtige uddannelse til jobbet, som er lidt af et kinderæg med både jura, ledelse og teknisk drift. Mød to ledere, der har taget ansvar for opgaven efter uddannelsen.
Det er et af hovedbudskaberne fra Steen Guldager, som underviser på et COK-kursus i misbrug og psykiske lidelser. Og det var et budskab, der gik rent ind hos afdelingsleder Morten Pedersen fra Næstved Kommune.
Udvikling, bevægelse, innovation. Ønsket om forandring er til at få øje på i retorikken om organisation og ledelse. Men gennem hvilke mekanismer sker egentlig forandring i menneskelige fællesskaber?
Som fleksjobber på netsat tid er det svært at få relevant videreuddannelse. Derfor tog Gitte Møller Pedersen, der arbejder som fleksjobber i Region Nordjylland, initiativ til at få Kommunomuddannelsen tilpasset fleksjobbere gennem COK.
Ledelse i kompleksitet: Når ledere oplever deres virkelighed som kompleks, hvad er så på spil - hvad presser dem? Denne artikel vil pege på, at ”magt” er et centralt begreb, når det kommer til at forstå kompleksitet.
Der er en stigende erkendelse af ledelse som en kompleks disciplin. Afdelingschef i COK med ansvar for strategi og ledelse, Pernille Thorup, giver her et indblik i kompleksitetsvidenskaberne og i, hvordan du bedst leder i kompleksiteten.
Kompleksitet har igennem en årrække været på alles læber, når der tales om ledelse. Man hører sætninger som: ”Dygtig ledelse handler om evnen til at oversætte kompleksitet”. Men hvad er kompleksitet egentlig - og hvordan håndterer man den?
Som faglig leder uden formelt personaleansvar står du ofte i et ledelsesrum uden de grundlæggende redskaber til at lede. Hvordan løser du dine ledelsesopgaver og motiverer dine medarbejdere, når du hverken har pisk eller gulerod at gøre godt med?
Tre år efter skolereformen: Nu skal lærere og pædagogers læring i centrum. Udviklingen af elevernes læring går gennem ledelsen af de lærende lærere og pædagoger.
I artikelserien 'Ledelse i kompleksitet' sætter chefkonsulent i COK, Karina Solsø, fokus på, hvordan ledere som grundpræmis må navigere i en kompleks virkelighed med mange modsatrettede interesser.
Tidligere kommunaldirektør i Struer, Claus Damgaard, har overtaget stillingen som afdelingschef hos COK i Aarhus efter Pernille Thorup, der fratræder e!er fem år i stillingen.
1. august satte Hanne Bak Lumholt sig i direktørstolen i COK. Hun kommer fra en stilling som afdelingschef i KL og har et bredt kendskab til kommunale opgaver.
Ledergruppe i Jobcenter Holstebro har på et to-dages forløb haft fokus på egen rolle og egne kompetencer i organisationen. Resultatet er et ændret syn på de mange udfordringer og fornyet energi og motivation.
Hvordan skal du prioritere din tid som skoleleder? Vi giver dig tre bud på færdigheder, som gør dig til en bedre skoleleder.
COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.
Byggeriet belaster miljøet i helt særlig grad og har et betydeligt træk på kommunekassen, både når det bliver opført, i driften, og når det skal rives ned.
Innovation i den offentlige sektor er ikke kun store projekter og radikale løsninger. Det er også de små, kloge greb, som vi gør i det daglige, og som gør en stor forskel. Se her, hvordan du spotter – og sætter pris på – hverdagsinnovation.
Med et overskud på knap 2 mio. kr. er COKs regnskab afsluttet og godkendt. COKs bestyrelse har valgt at anvende overskuddet på at udvikle nye uddannelsesforløb i samarbejde med landets kommuner.
Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.
I anledning af den nye dagtilbudslovgivning har COK sat to dagtilbudsledere fra Frederiksberg Kommune i stævne. Hvad forventer de af den nye lov? Og hvilke udfordringer ser de i forbindelse med implementeringen
På Folkemødet inviterer COK til debat om god ledelse i landets børnehaver og daginstitutioner - med med afsæt i Ledelseskommissionens rapport og den nye dagtilbudslov.
Hvad skal der til, for at børn, forældre og medarbejdere oplever god ledelse i vuggestuen og børnehaven? Krav og forventninger til ledelse af dagtilbud. Det diskuterer COK på Folkemødet.
Vær med, når COK og fire kommuner diskuterer muligheder, udfordringer og dilemmaer i forbindelse med borgerinddragelse på årets Folkemøde. Det sker med et spil, udviklet af COK, som giver både spillere og publikum bud på nye løsninger.
Hvordan skaber man et godt samarbejde i den nye kommunalbestyrelse? COK inviterer til debat om det politiske samspil på årets Folkemøde.
COK – Center for Offentlig Kompetenceudvikling – har netop afholdt sin årlige generalforsamling. Bestyrelsen udtrykker tilfredshed med et overskud på 2,5 mio. kr. for regnskabsåret 2017.
Tværgående indsatser fylder på den kommunale HR-udviklingsdagsorden. Det viser den årlige HR-analyse, som COK gennemfører sammen med Offentlige HR-chefer.
For første gang samles de danske erfaringer med FIT (Feedback Informed Treatment), når Socialstyrelsen og COK byder velkommen til den nationale konference FIT i Danmark – implementering og erfaringer.
UCL og COK er udpeget til at levere diplomuddannelse til nyansatte ledere på tværs af kommunegrænser.
Thomas Nymann Nielsen er Politikerakademiets nye mand ved roret. Her svarer han på, hvad politikerne efterspørger lige nu, og hvad politikerforløb i den kommende valgperiode vil handle om.
Krav om vækst, udvikling og forandring er et grundvilkår i fremtidens kommunale selvstyre. Konferencen Chef i Teknik og Miljø 2017 stiller derfor skarpt på ledelsesopgaven i det moderne demokrati.
En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.
Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.
I forbindelse med skolereformen er der for alvor kommet fokus på elevernes læringsresultater. Skolerne bliver målt på evnen til at opnå de opstillede resultater både i forhold til elevernes trivsel og faglige udvikling.
Kvaliteten i udøvelsen af myndighed på området for børn og unge har været i fokus længe, både i lovgivningen og i tiltag, der skal forbedre praksis, blandt andet kompetenceudvikling.
Forskning viser, at behandlingen af mennesker med kroniske smerter skal indrettes som tværfaglig behandling. Manglende viden om smertebehandling er med til at fastholde patienterne i onde cirkler. Det skal ny COK-uddannelse råde bod på.
Skanderborg Kommune og Holbæk Kommune deler ud af deres viden om og erfaringer med at mobilisere og gentænke konsulentmusklen, som et vigtigt redskab til at finde nye bud og løsninger på bæredygtig kommunal velfærd på COK-KL-temadag.
Udviklingen i den offentlige sektor forandrer kerneopgaven i disse år og betyder, at både ledere og medarbejdere skal ændre rutiner og mindset. Det kræver både en faglig og kulturel omstilling, som skaber behov for kompetenceudvikling.
Konference om samarbejdet mellem kommunerne og de frivillige spørger: Hvad er op og ned i samarbejdsmodellerne? Er samskabelse svaret på alt? Hvilken værdi giver samskabelse for kommune, de frivillige og ikke mindst de borgere, som er i fokus?
I en rundspørge blandt 42 kommunale ledere i beskæftigelsesindsatsen i 39 forskellige kommuner har COK før sommerferien spurgt, hvilke områder der udfordrer medarbejderne mest, og hvor der er størst behov for at styrke deres kompetencer.
Samarbejdet i de kommunale forvaltninger fungerer ikke ordentligt på socialområdet, viser en spørgeundersøgelse blandt ledere og medarbejdere. Silokulturer, tidspres og en uklar rollefordeling betyder, at samarbejdet nedprioriteres i hverdagen.