Dansk robot til genoptræning vinder iværksætterpris

Nordjysk robot til genoptræning løb med årets Iværksætterpris på CareWare konferencen i Aarhus.

Genoptræning af sengeliggende patienter er nedslidende for personalet på landets sygehuse og plejehjem og koster samfundet et beløb i milliard-klassen. Ny danskudviklet robot skal aflaste sundhedspersonalet, forbedre genoptræningen, afhjælpe at patienter bliver hurtigere selvhjulpne og samtidigt spare samfundet penge. Først i Danmark – dernæst i resten af verden. Det fik CareWare-juryen til at vælge robotten ”ROBERT” til årets Iværksætterpris. 

Dommerens begrundelse var bl.a.: 

”ROBERT” dækker bredt, fordi robotten kan afhjælpe en situation, som vi alle kan komme i. Vi har alle prøvet at være sengeliggende, så vi har også at gøre med en stor samfundsmæssig relevans; herunder også økonimisk. Holdet bag er stærkt sat sammen og dækker hele vejen fra idé, produktion til kommercialisering. 
                 Læs mere fra Zealand Care her
- Vi er klar med en revolution inden for genoptræning af sengeliggende patienter. ”ROBERT”, som robotten hedder, har vi udviklet med udgangspunkt i helt konkrete behov og gennem inddragelse af sundhedspersonale, patienter og eksperter inden for genoptræning. Det har krævet blod, sved og tårer, en masse sparepenge og omkring 4000 timer. Derfor er vi ekstra glade for, at vi i går kunne gå hjem med CareWare iværksætterprisen 2015, fortæller Lasse Thomsen, robot-entreprenør og direktør i Robert ApS, der står bag udviklingen af den nye robot. 
 
Visionen med ”ROBERT” er at hjælpe sundhedspersonalet med at give den bedste genoptræning og behandling til patienter, som overhovedet muligt. 
 
”ROBERT” skal indtage hele verden 
Når ”ROBERT” inden længe kommer på markedet i Danmark, er der potentielt 4100 plejehjem og 53 hospitaler, som kan drage nytte af verdens første robot til genoptræning af sengeliggende patienter. Men ifølge Zealand Care, der kommer til at stå for al distribution af genoptræningsrobotten i Danmark, rækker potentialet langt ud over landegrænserne. 
 
- Vi vil genoptræne hele verden med dansk velfærdsteknologi. Vi starter i Danmark, men med omkring 792 hospitaler alene i Vesteuropa er eksportpotentialet stort. På den lidt længere bane er det målet at skabe en dansk virksomhed, som på verdensplan bliver leverandør af robotter til genoptræning, fortæller Birgitte Dam Kræmmergaard, adm. direktør hos Zealand Care, som skal stå for distributionen af ”ROBERT” i Danmark. 
 
Og der er brug for iværksætterløsninger som ”ROBERT”. I fremtidens sundhedsvæsen bliver der færre hænder til at tage sig af en stigende mængde patienter. I 2014 var 11,9 % af befolkningen over 70. Om 30 år er den andel steget til en femtedel. 
 
Aarhus Kommune fik ideen til CareWare og har stået i spidsen for en årlig CareWare konference siden 2010. Formålet med CareWare er at fremme innovation og udvikling af nye og effektive teknologiske løsninger. 
 
FAKTA
 
Om ”ROBERT”
Efter flere samtaler over aftensmaden mellem Lasse Thomsen og hans hustru, hvor emnet gik på ondt i ryggen, blev ideen til ”ROBERT” skabt. ”ROBERT” er en genoptræningsrobot, som er udviklet med det formål at varetage genoptræning af sengeliggende patienter, så personalet kan undlades fra disse opgaver. Det har en række fordele:
 
1. Mindre risiko for arbejdsskader for personalet
2. Bedre arbejdsmiljø for personalet pga. nedsat mængde af løft ift. genoptræningen
3. Bedre helbredstilstand for patienten/borgeren da disse kan modtage en større mængde af genoptræning
4. Mulighed for at følge patienten/borgerens udvikling over tid
5. Fleksible træningsmuligheder for sengeliggende patienter 
 
”ROBERTs” fokusområder bliver genoptræning af muskler, sener, led og knogler.
 
Samarbejdspartnere ift. brugerinvolvering og afprøvning:
Sygehus Vendsyssel, Hjørring
Fremtidens Plejehjem, Aalborg Kommune
Plejehjemmet Birkebo, Aalborg Kommune
 
Samarbejdspartnere ift. netværk og formidling:
Center for Velfærdsteknologi, Aalborg Kommune
BioMed Community
One-Stop-Shop, Idéklinikken, Region Nordjylland
 
Udvikling og klinisk afprøvning:
Aalborg Universitet
DELTA
PLUX Wireless Biosignals
 
Emneord: Velfærdsteknologi, CareWare, Zealand Care, Birgitte Kræmmergaard, OPS, OPI
Zealand Care A/S på DenOffentlige.dk Zealand Care er en serviceudbyder til det offentlige og private inden for hjælpemidler og sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger. Vores mål er at gøre hverdagen lettere for mennesker med en ...
Aktivitet: Artikler: 8 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også