Demenspatienter venter over et halvt år på udredning

Ventetiden betyder, at patienterne ikke får den behandling, de har brug for, siger Alzheimerforeningen.

Potentielle demenspatienter risikerer at vente over et halvt år på at komme til udredning. Det sker, selvom loven giver ret til udredning indenfor en måned.

Ventetiden kan få alvorlige konsekvenser, advarer Alzheimerforeningen.

- Du går i lange perioder og ved ikke, hvilken sygdom du lider af. Det betyder, at du ikke kan komme i behandling, siger direktør Nis Peter Nissen.

- Demens er dødelig, og der er desværre ingen kur. Men selvom du ikke kan stoppe sygdommen, findes der medicin, der kan forbedre livskvaliteten. Så det er meget vigtigt, at du kommer i behandling så hurtigt som muligt, fortsætter han.

Folketinget vedtog i 2012 loven om ret til hurtig udredning. Det betyder, at patienter har ret til udredning inden for en måned, hvis det er fagligt muligt. Alligevel risikerer potentielle demenspatienter at vente op til 38 uger, før deres udredning begynder.

Det antages, at 85.000 danskere lider af en demenssygdom. Hver eneste dag kommer der flere end 25 nye demenspatienter til.

For at de hurtigt kan få vished om, hvad de fejler, opfordrer Alzheimerforeningen Folketinget til at gribe ind og sikre, at regionerne lever op til Sundhedsloven.

Foreningen har også sendt brev til alle regionsrådsmedlemmer og opfordret dem til at sætte demensudredningen på dagsordenen i regionerne.

- Folketinget har besluttet, at patienter skal tilbydes en udredningsgaranti. Så kan det ikke være rimeligt, at regionerne venter op til 36 eller 38 uger, før de overhovedet går i gang med en udredning, siger Nis Peter Nissen.

- At vente halve eller hele år før man får vished for, om man lider af en dødelig sygdom, det er simpelthen ikke rimeligt, fortsætter han.

/ritzau/

 

Emneord: Demens, Alzheimerforeningen, Ventetider, Nis Peter Nissen, Sundhedsloven, Udredningsgaranti
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.10.18 Sundhed
  Bedre information skal bremse ventetid i akutmodtagelser

  Patienter på akutmodtagelserne er gennemgående tilfredse med hjælpen, de får, men mere kritiske, når det gælder informationen om, hvornår det er deres tur. Regionerne vil derfor give klar besked om, hvornår man kan komme til, og forkorte ventetiden

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 31.05.16 Ledelse
  Samlet forsinkelse på over 10 år: Roskilde klager over styrelse

  626 uger. Så længe har Arbejdsskadestyrelsen foreløbig overskredet sagsbehandlingstiden for femten borgere i Roskilde Kommune. Det koster millioner og usikkerhed hos borgerne, og nu vil kommunen ikke finde sig i det længere. Ifølge kommunen er det en generel problemstilling over hele landet.

 • 22.11.15 Velfærd
  Hver anden afgørelse om magtanvendelse over for demente følger ikke reglerne

  Ankestyrelsen har undersøgt, hvordan kommunerne håndterer servicelovens regler om magtanvendelse over for borgere med demens. Et af resultaterne er, at lidt over halvdelen af sagerne ville være blevet hjemvist eller ændret, hvis borgerne havde klaget.

 • 26.10.15 Velfærd
  Satspuljemidler fordelt på sundheds- og ældreområdet

  En ny satspuljeaftale på sundheds- og ældreområdet til 874,3 millioner kr. er forhandlet på plads i Sundheds- og Ældreministeriet. Svage ældre, demente og mennesker med psykiske problemer er nogle af de grupper, som får glæde af midler fra satspuljen 2016-2019. Find aftaletekst her.