Foto: Shutterstock

Den smitsomme sydafrikanske variant af corona er allerede i Danmark

Statens Serum Institut har fundet et tilfælde af B.1.351/501Y-varianten, der oprindelig blev påvist i Sydafrika. Det danske tilfælde er fundet på Sjælland. Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

Det første tilfælde af endnu en covid-19-variant er blevet fundet i Danmark. Det drejer sig om virusvarianten B.1.351/501Y, der oprindelig blev påvist i Sydafrika.

Det danske covid-19-tilfælde af B.1.351/501Y blev fundet på Sjælland og forbindes med en rejse til Dubai. Varianten har både mutationen 501Y, som er forbundet med større smitsomhed, og mutationen 484K, som måske kan medføre en nedsat følsomhed over for de beskyttende antistoffer hos patienter, der er kommet sig efter COVID-19 infektion.

Samtidig har Statens Serum Institut (SSI) fundet fire covid-19-tilfælde med en anden virusvariant, som kun har E484K-mutationen i Spike proteinet, der som før nævnt måske er forbundet med nedsat følsomhed over de beskyttende antistoffer.

Styrket overvågning

”Vi har styrket overvågningen af virusvarianter, så vi nøje kan følge udviklingen i varianten B.1.1.7, som også har 501Y mutationen, men ikke 484K mutationen. Det betyder samtidig, at vi opdager flere andre varianter, som har international opmærksomhed som for eksempel B.1.351/501Y. Den har også vist sig at være mere smitsom lige som B.1.1.7”, siger SSI’s konstituerede faglige direktør Tyra Grove Krause.

B.1.1.7 varianten udgør i øjeblikket 3,6% af alle de positive covid-19-prøver, man sekventerer i Danmark. Man forventer dog, at forekomsten vil stige i de kommende uger og måneder. Hvor meget afhænger af, hvordan det lykkes at kontrollere kontakttallet.

Intensiv smitteopsporing

Det danske tilfælde af B.1.351/501Y er fundet ved SSI’s generelle sekvenserings-overvågning. Den sker i samarbejde med Aalborg Universitet og dækker nu alle PCR-påviste smittetilfælde med en svartid på nu under en uge.

Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) udfører intensiv smitteopsporing og inddæmning af de påviste tilfælde med varianter, der kræver særlig opmærksomhed.

Vacciner virker fortsat

Selv om nogle virusvarianter har nedsat følsomhed over for antistoffer, vurderer WHO, at de aktuelle vacciner stadigt vil være virksomme, da de giver et bredere immunrespons.

SSI slår også fast, at covid-19-vaccinerne fortsat forventes at virke.

”Selvom der nu er fundet varianter med mutationer med forventet nedsat følsomhed for antistoffer, betyder det ikke, at vaccinerne ikke vil virke, men de nye varianter overvåges tæt”, siger virolog Anders Fomsgaard fra SSI.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.06.21 Sundhed
  Sådan kontaktede danskerne deres læge under coronapandemien

  På bare et år steg antallet af telefonopkald, e-mails og videokonsultationer med egen læge med næsten en tredjedel til knap 23 mio. i 2020. Det er fortsat telefonopkald, der er den mest populære virtuelle kontaktform, mens videokonsultationer er kommet til som noget nyt under coronapandemien i 2020.

 • 14.06.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen påbegynder ny vaccinationsindsats

  Tilslutningen til COVID-19 vacciner er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen ind med et nyt pilotprojekt med information, hjælp og etablering af nært tilbud i områder med lav vaccinationstilslutning i samarbejde med udvalgte kommuner og regioner.

 • 14.06.21 Sundhed
  Nyt fra sundhedsstyrelsen: Her bør borgere stadig bruge mundbind

  Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra 14. juni. Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldes: Mug i madvare

  Rømer Vegan tilbagekalder et parti veganske nuggets og et parti veganske fiskefinde, da der er risiko for mug i produkterne.

 • 11.06.21 Sundhed
  Tilbagekaldelse af produkt fra Libero

  Libero tilbagekalder ammeindlæg af mærket Libero Nursing Pads af sikkerheds- og kvalitetsmæssige årsager. Tilbagekaldelsen gælder alle produkter fra forbrugere, lagre og butikker - med øjeblikkelig virkning.