Dennis Kristensen: Giv ansatte udfordringsret

Giv de offentligt ansatte en udfordringsret over for tåbelige regler og hæmmende bureaukrati. Det forslag kommer nu fra FOAs formand, der er klar til at tage utraditionelle metoder i brug for at bekæmpe bureaukratiet.

“Jeg har opgivet troen på, at vi via regeringsinitiativer - herunder Vestagers tillidsreform - får ændret noget. Den borgernære velfærdsservice ligger jo i kommunerne, så lad forandringerne ske ude i kommunerne.”

Det siger FOAs formand, Dennis Kristensen, efter at flere tusinde sundhedsprofessionelle har indledt et oprør mod myndighedernes tiltagende kontrol og bureaukrati. Med budskabet Tag faget tilbage gør en ny bevægelse oprør mod det tiltagende bureaukrati. FOA-formanden forstår godt utilfredsheden, og foreslår nu, at myndighederne kommer oprøret i møde på en konstruktiv måde.

FOKUS: 30 år med moderniseringer

30 år med moderniseringer

Se vores interviewserie med centrale beslutningstagere.

Læs alle artikler her 

“Lad os give ansatte en udfordringsret over for kommunale regler. Det er vel ikke kun politikerne, der skal kunne udfordre, men også de ansatte. Hvis man nu skal syv kommunaldirektører tilbage for at finde en forklaring på en tåbelig regel, så er det jo nok fordi man ikke bruger den mere,” siger Dennis Kristensen.

Det konkrete forslag handler om at udvide den eksisterende udfordringsret, så medarbejderne får opbakning til at udfordre regler og rammer præcis som kommuner, regioner og deres institutioner har. Siden december 2008 har der været “mulighed for at benytte udfordringsretten til at søge om fritagelse for eksisterende lovgivning til forsøg på de enkelte sektorområder.”

“En udfordringsret vil give medarbejderne krav på en ordentlig forklaring, når de møder meningsløst bureaukrati. Ofte vil man så kunne konstatere, at der er en regel, tradition eller tilmed lov, der har udlevet sig selv. Andre gange vil en leder få mulighed for at komme med en fornuftig forklaring, der giver mening,” forudser Dennis Kristensen.

En udfordringsret til medarbejderne vil dermed flytte effektivisering og forandringer fra rådhusene og ud til medarbejdere og brugere af de offentlige tilbud.

“Kommunerne har en udfordringsret, som aldrig er nået længere end til rådhuset. Men kommunerne vandt også kommunalreformen og den efterfølgende kvalitetsreform, og har i dag et medansvar for meget bureaukrati. Lad os give de ansatte en udfordringsret,” foreslår Dennis Kristensen.

Han forestiller sig, at en udfordringsret kan skabe et konstruktivt oprør fra bunden.

“Vi har brug for en grad af civil ulydighed. Et oprør fra bunden, men oprør i gåseøjne. Dem der sidder midt i bureaukratiet skal have mulighed for at sige fra, ja, vi har brug for at de siger fra rigtig højt,” foreslår Dennis Kristensen.

Emneord: Udfordringsret, Moderniseringsprogrammet, Dennis Kristensen, FOA, Bureaukrati, Civil ulydighed, Tag faget tilbage, Kommunalreform, Kvalitetsreform, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.11.13 Jane Fammé
  OMSTILLING OG METODER FRA ET FRØPERSPEKTIV

  FOAs formand skriver: " Vi har haft en meget lang periode, hvor ansatte har følt sig druknet i omstilling,projekter og nye filosofier og metoder "

  MEN SET FRA ET FRØPERSPEKTIV -
  I Gladsaxe Kommune er kørestolsbruger Michael Gothenborg frataget sin BPA-ordning, og han beskriver dette tab, som at miste LIVSKVALITET OG VÆRDIGHED.( BPA-ordningen afløste vist en mere fastlagt statslig ydelse til ledsager-støtte for svært handicappede
  Igen en omstrukturering ( metode ) der udmunder i fratagelse af den enkelte medborgers rettigheder, nu i kommunalt regi.
  Ansvarlig Kommunal-chef Ellinor Kyhnauv udtaler til ekstrabladet:
  "Michael er vel ikke mere afhængig af at komme udenfor, end så mange andre " --- Ellinor ! jeg mener ikke at du er et kynisk menneske, men måske også et offer i store kræfters spil, der vil omstille velfærdsstaten til det kommunale private erhvervsliv, -
  En rentabel forretning, med en logistic udarbejdet af kyniske analyser. Sørgelig aktuelt i forhold til vores Finansminister Corydons nedfældning af forslaget om statslig retssikkerhed i finansloven. ( han fik 9000 personlige stemmer før sin indtræden i folketinget ) Kommunernes selvforvaltning har betydet 10.000 vis af ulykkelige borgeres tab af livskvalitet og værdighed.
  VI HAR HAFT EN MEGET LANG PERIODE, HVOR SVÆKKEDE BORGERE HAR ØNSKET RETSSTATEN OG DEMOKRATIET TILBAGE IGEN.

 • 26.11.13 Kurt Langballe
  Udfordringsret

  Hvis enhver regelskaber og regelanvender kender til den bagvedliggende værdi, og er i stand til at bruge regelen i overensstemmelse med værdien, så er der ikke mange dårlige regler i serviceloven. Der er ikke behov for at udfordre reglerne. Der er behov for at forstå reglerne og lære at bruge dem rigtigt.

 • 26.11.13 Camilla Bøggild
  Udfordringsret

  Glimrende ide, det kommer så fra dem der ved hvor skoen trykker

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også