Departementschef på møde: Tilrettelæg arbejdet, så vi undgår offentlighed

»Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det«, siger ministeries departementschef ifølge Politiken på en lydoptagelse.

Er der oplysninger, som man ikke ønsker skal komme frem i offentligheden, skal man tilrettelægge sit arbejde, så de ikke kommer frem. 

Sådan lyder budskabet fra departementschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet Sophus Garfiel til medarbejderne, skriver Politiken mandag.

Læs også: Interview med Garfiel her

Det fremgår af en skjult lydoptagelse fra et morgenmøde i ministeriet 16. april, som Politiken er kommet i besiddelse af.

»Hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det«, siger Sophus Garfiel på optagelsen.

Departementschefens udtalelser kan ifølge eksperter være i strid med intentionen i offentlighedsloven, fordi alt i udgangspunktet skal være offentligt, og kun bestemte oplysninger mørklægges. Embedsmænd må ikke tænke strategisk i, hvilke oplysninger de vil have frem, og hvilke de ikke vil have frem, vurderer Steen Bønsing, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

»At indrette sagsbehandlingen sådan, at man i visse situationer kan undgå aktindsigt, er en omgåelse af aktindsigtsreglerne, og selvfølgelig må man ikke det«, siger Steen Bønsing til Politiken.

Emneord: Økonomi- og Indenrigsministeriet, Sophus Garfiel, Offentlighedsloven, Departementschef, Åbenhed, 280518
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.05.18 Børge Hansen
  Offentlighedsloven

  bliver vel ikke lavet om efter et valg. Socialdemokraterne - hvis MetteF bliver statsminister - lader ikke til have travlt med at profilere sig på en ændring af praksis. Iøvrigt bør departementschefen fratræde - uden godtgørelse vel at mærke.

 • 29.05.18 Eugen pedersen
  Offentlig

  Det kan vel ikke komme bag på nogen at regeringen ikke ønsker åbenhed, om den skal udskrive valg er helt til grin, det kunne den ikke drømme om, den ved godt hvad der ville ske, nemlig at regeringen måtte gå af, så kom endelig med det valg.

 • 28.05.18 Bent Brandt
  Ulovlig administration

  Jeg går ud fra, at den ansvarlige minister øjeblikkeligt skiller sig af med denne departementschef. Alt andet ville være uhørt.

 • 28.05.18 Joel Wedell
  Ulovlig administration

  Man undre at denne sag ikke har afstedført en øjeblikkelig forespørgelsesdebat i folketingssalen.
  Man kommer ikke tættere på ulovlig administration og acceptere regeringen dette ligger det på grænsen, eller over det vi normalt vil betragte som et statskup.
  Faktisk er sagen så kompromitterende at regeringer øjeblikkeligt burde udskrive valg, men der er muligvis personlige interesser der skal passes.
  Valg nu tak.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også