Der er altid solskin i mit køkken

Sundhed

05/11/2018 07:00

Profil: Eleverne på Gerlev Idrætshøjskole har nydt godt af ernæringsassistent Line Christensens faglige og sociale engagement. Hun har altid tid til en snak med alle nationaliteter, fra Kina til Polen.

Der er altid solskin i mit køkken. Sådan siger Line Christensen i en ny video fra Kost & Ernæringsforbundet, som skal få flere til at fatte interesse for den uddannelse som ernæringsassistent, hun selv er glad for at have taget.

Se videoen 'Elsker du at lave mad - bliv ernæringsassistent' her 

− Som alle andre har jeg dage, hvor jeg vågner og tænker “bare jeg havde ondt et sted”, men alligevel kommer jeg op og afsted. Og når dagen bliver lysere, kommer der en varm følelse af solskin, forklarer hun. Hun håber, at kampagnen for ernæringsassistentuddannelsen vil få flere til at fatte interesse for uddannelsen.

− Det er super ærgerligt, at der ikke er mere fokus på den. Den har skabt så stor glæde i min hverdag. Og det tror jeg, at den også kunne gøre for mange andre. De har bare ikke hørt om den.

Fra nudler til mormormad

I det seneste halvandet år har ‘solstrålerne’ helt konkret ramt køkkenborde og gryder med mad til aktive, unge mennesker fra hele verden. De er på et kortere eller længere ophold på Gerlev Idrætshøjskole på Vestsjælland, hvor Line Christensen arbejder. Elevernes forskellige kulturer og baggrunde betyder, at hun og kollegerne laver alt fra friskbagt groft brød over nudler og græske specialiteter til klassisk dansk mad.

− Størstedelen af vores udenlandske elever kommer fra Kina og ellers fra Skandinavien og Østeuropa. Mange af dem er optaget af bæredygtighed, miljø og madspild, så mange er veganere eller vegetarer, og det skal menuen kunne rumme, fortæller Line Christensen.

God mad er også god service

Tre hovedmåltider plus pausemad bliver det til i løbet af en dag − med fokus på at give de unge tilstrækkelig energi og næring til en lang og aktiv dag. Det betyder masser af grove grøntsager, groft brød, frugt og salater samt varme retter til både frokost og aften.

− Jeg har bevidst valgt at arbejde med unge, så skal man have fingeren mere på pulsen. Desuden er her liv og glade dage. Jeg brænder for at lave god hverdagsmad til dem. Mad, som er sund, nærende, smager godt og ikke koster en million. At levere den service til dem er en vigtig del af mit fag og min uddannelse.

Laver mad, der minder om hjem

Line Christensens ansættelse udløb i slutningen af august, og planen er at læse videre til fødevareteknolog, da hun blandt andet gerne vil arbejde mere med produktudvikling og kvalitetssikring. For Line har tiden på Gerlev Idrætshøjskole dog næsten også været en hel efteruddannelse i sig selv.

− Jeg har lært meget om mad til fremmede kulturer − og om, hvor stor betydning det har for nogle at få mad, der minder om hjemme. Jeg har nydt at give en kineser nudler med sur-sødsovs, som han har ønsket sig.

− Og så har jeg i øvrigt lært at tale meget bedre engelsk. Fordi eleverne er kommet i køkkenet, og fordi jeg har præsenteret menuen for dem hver dag − på engelsk. Det har givet mig en større selvsikkerhed.

BLÅ BOG: Line Christensen, 20 år. Ernæringsassistent i 2016, udlært på Køge Sygehus. Ansat på Gerlev Idrætshøjskole indtil september 2018. Vil videreuddanne sig til fødevareteknolog i foråret 2019.

Kost & Ernæringsforbundet opfordrer i øjeblikket i en kampagne unge til at vælge uddannelsen som ernæringsassistent. I kampagnen fortæller fem unge om deres arbejde, som giver dem faglig stolthed og skaber værdi for slutbrugeren – fra børnene i vuggestuen, hvor de giver dem det rette brændstof til at lege hele dagen, til den helt rigtige menu til kræftpatienterne på sygehuset.

Læs mere om kampagnen her

Mest Læste

Annonce