Professor Oluf Jørgensen har sat fornyet spot på lukketheden omkring DONG-salget.

DF om Dong-papirer: Offentligheden mangler stadig svar

Politik

19/08/2015 08:50

Nick Allentoft

DF vil undersøge, om der kan være mere åbenhed om Dong-salget. Mediejurist mener, mere bør lægges frem.

Det er i strid med loven, når Finansministeriet fortsat hemmeligholder centrale dokumenter i statens omdiskuterede salg af Dong-aktier for den brede offentlighed. Sådan lyder vurderingen ifølge Politiken onsdag fra en af landets førende eksperter i forvaltningsret, Oluf Jørgensen, der onsdag sender et brev med netop det budskab til alle medlemmer af Folketingets Finansudvalg.

- I tilbuds- og forhandlingsfasen er det vigtigt, at tilbud holdes fortrolige. Men når aftalen er indgået – og det er snart to år siden – så er det en helt anden situation, hvor der skal være mulighed for offentlig kontrol med, hvorvidt der er handlet fornuftigt, siger han til Politiken. 

Dansk Folkeparti kalder det "interessant", at en ekspert i offentlighedsloven slår til lyd for, at også den almindelige befolkning bør have mere indsigt i salget af aktier i det statslige energiselskab Dong til finanskæmpen Goldman Sachs.

- Den diskussion må vi så tage: Hvor meget forklaring kan man give uden at komme på kant med lovgivningen, siger finansordfører René Christensen (DF).

Mediejurist Oluf Jørgensen har skrevet et brev til samtlige medlemmer af Folketingets finansudvalg, som er offentliggjort i Politiken.

Her anfører han, at det er i strid med loven, når Finansministeriet fortsat hemmeligholder centrale dokumenter om salget af en stor aktiepost i Dong for den brede offentlighed.

- Offentlighedsregler gælder også for Finansministeriet. Oplysninger om tilbud, aftaler og vilkår kan kun undtages, når der konkret vurderet er nærliggende risiko for, at offentlighed vil føre til væsentlige økonomiske tab, skriver Oluf Jørgensen blandt andet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har lovet Folketingets finansudvalg en fortrolig orientering om salget, blandt andet om hvilke bud, der ellers var på Dong.

René Christensen ser gerne, at offentligheden kan få mere at vide om baggrunden for de særrettigheder, som Goldman Sahcs fik forhandlet sig frem til - blandt andet vetoret over udnævnelser i direktionen.

- Mange står ligesom jeg med et spørgsmål om, hvorfor de skulle have mindretalsbeskyttelse på så mange punkter. Og det er ikke en hemmelighed, at de har fået det, siger René Christensen.

- Når vi får en hel del af det at vide i fortrolighed, hvor meget kan vi så tale om? Det er noget af det, vi bliver nødt til at spørge ind til, så vi holder os på den rigtige side af linjen.

- Men det er da interessant, at han mener at man lovgivningsmæssigt i forhold til det vindende bud kan vise ret kraftigt, hvad der ligger bag. Det er da noget jeg vil spørge ind til, siger René Christensen.

Han har dog svært ved at se for sig, at offentligheden også skulle få indsigt i de bud, der ikke vandt.

- At man skal vise alle, også konkurrenter, hvad for nogle planer man har med sin virksomhed, det sætter jeg da personligt spørgsmålstegn ved.

Finansudvalget har endnu ikke fået den fortrolige orientering.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce