Drop kvotetænkningen, uddan flere ernæringsassistenter

“Noget af det fedeste ved at være ernæringsassistent er, at vi kan gøre en forskel for andre gennem vores fag”. Cirka sådan sagde ikke én, men mange af de unge ernæringsassistenter, da vi spurgte i efteråret. Faktum er, at der uddannes alt for få.

Tilgangen til ernæringsassistentuddannelsen er tæt på halveret fra 2017 til 2018. Jeg ved, det er et generelt problem for erhvervsuddannelserne, men ernæringsassistentuddannelsen ser ud til at være særligt hårdt ramt.

For få til at tage over

Fortsætter udviklingen, vil der om få år være alt for få til at at tage over for dem, der forlader arbejdsmarkedet. Det er katastrofalt eftersom ernæringsassistenterne er en vigtig brik i velfærdssamfundet. Som vi sagde i forbindelse med en tidligere kampagne ‘Alle møder os mindst en gang i livet.’ 

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Og det er netop på det tidspunkt, hvor det er afgørende for livskvaliteten, at andre tager over og sørger for at den daglige mad passer til både madkultur og næringsbehov. Præcis det, som ernæringsassistenterne brænder for.

Det viser undersøgelsen, som vi har lavet i efteråret. Og det bekræfter de ernæringsassistenter, der er interviewet her i bladet.

Dimensionering kaster lang skygge 

Med andre ord, de unge vil gerne uddannelsen, men den er svær at få øje på. Det ser ud til, at dimensionering og kvoteordning har kastet en kedelig skygge over uddannelsen. Uddannelsesvejlederne peger ikke på ernæringsassistentuddannelsen, og også skolerne er blevet mere tilbageholdende med at rekruttere elever. I så høj en grad, at kvoten end ikke fyldes op.

Men jobbene er der. Og alt tyder på, at behovet for kompetente ernæringsassistenter kun bliver større. Der etableres flere lokale køkkener, madordninger for børn har vind i sejlene, bølgen af convenience tager til mv.

Ung-til-ung-rekruttering virker

I hovedbestyrelsen har vi derfor drøftet de barrierer, vi hører og oplever, der er for ikke at prioritere denne uddannelse. Og vi har spurgt os selv, hvordan vi kan få flere til at vælge den.

Da erfaringen er, at ung-til-ung-rekruttering virker godt, har vi overladt ordet til fem unge ernæringsassistenter i en kampagnefilm. Her fortæller de med stor stolthed om deres fag. “Hvis du elsker at lave sund og dejlig mad, går efter høj faglighed, gerne vil gøre en forskel for andre …, så skal du blive ernæringsassistent”, opfordrer de.

Filmen er til folkeskolens afgangsklasser, men vi sender den også til uddannelsesvejlederne. Den må kunne få dem til at droppe kvotetænkningen og pege på en uddannelse, der er spændende, byder på gode udfordringer og et job, der er en afgørende vigtig brik i velfærdssamfundet.

 

Emneord: Kost og ernæring, Kost- og Ernæringsforbundet, Ernæringsassistenter, 271218, Ghita Parry
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også