Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alderen rammer også kæledyr: Sådan giver du hunden en god alderdom

Dyr

09/06/2024 10:32

J. Bøgen

Det er uundgåeligt, men der er mange ting, du kan gøre, for at gøre livet lettere for Fido.

For mange hundeejere er det en trist kendsgerning, at deres hund bliver gammel og sandsynligvis dør længe før ejeren selv. Hundens liv er kortere, og derfor betyder det meget for hundeejere at kunne give deres bedste ven et godt liv, også i de sidste år af dens levetid.

For at sikre din hund den bedste alderdom, er der nogle ting, du bør gøre.

Det skriver Hillspet.

Børst dens tænder

Ældre hunde har brug for en særlig opmærksomhed, men kan absolut opleve både sunde og gode sidste leveår.

Der er nogle ting, du bør gøre, før din hund bliver gammel, for at sikre de bedste forudsætninger for en god alderdom.

Særligt de regelmæssige dyrlægebesøg er essentielle, før din hund ældes, da de hjælper med at opdage helbredsproblemer og lidelser i tide, før de forværres.

Mundhygiejnen er også vigtig, og det er afgørende at etablere gode rutiner som tandbørstning og tandrensning tidligt i hundens liv, da mange ikke er klar over, hvor hurtigt plak og tandsten kan dannes på hundens tænder.

Aldersrelaterede lidelser

Slidgigt og muskelstivhed er almindelige lidelser hos ældre hunde, og udvikles ofte på samme måde som hos mennesker. Mange hunde er også tilbøjelige til at udvikle disse problemer og oplever også generel stivhed i muskler.

Forebyggelse: Du kan lindre din hunds gener ved at give den længere tid til at forberede sig på fysisk aktivitet, såsom gåture. Det er også fordelagtigt at anskaffe en blød seng, som gør det nemmere for din hund at lægge sig ned og rejse sig, samtidig med at den holder den varm, når den sover. Med alderen kan din hund have sværere ved at regulere sin kropstemperatur. Du kan derfor hjælpe den ved at sikre, at den ikke opholder sig på steder, der er for kolde eller for varme.

Pelspleje

Når din hunds krop producerer mindre naturlig olie, påvirkes hudens fugtighed og pelsens blødhed.

Forebyggelse: Ved regelmæssigt at børste din hund stimuleres olieproduktionen i huden. Det er en god idé at konsultere din dyrlæge omkring valg af shampoo eller andre behandlinger, der kan tilføre fugt og lindre hudirritation eller kløe.

Tab af syn

Som din hund ældes, kan dens hørelse og syn også forringes, hvilket kan være svært at bemærke i starten. Hunde er dygtige til at tilpasse sig deres omgivelser, selvom deres sanser aftager.

Forebyggelse: Hvis din hund begynder at miste synet, bør du undgå større ændringer i dit hjem. En ældre hund kan navigere ved hjælp af sin lugtesans og hukommelse. Det kan være klogt at begrænse din hunds adgang til trapper, da de kan udgøre en risiko for hunde med dårligt syn.

Tab af hørelse

Hvis din hund begynder at have svært ved at høre, kan det være en god idé at skifte til kommunikation gennem håndtegn i stedet for tale. Ældre hunde er i stand til at lære nye færdigheder og vil værdsætte både den mentale udfordring og opmærksomheden du giver den.

Øvrige behov

Med alderen mindskes muskulaturen og der kan opstå problemer som urininkontinens. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på din hunds behov, så den kan komme ud at tisse oftere og måske også mere akut.

Ældre hunde har behov for færre kalorier for at opretholde en sund ernæring og har en øget risiko for at tage på i vægt, da de er mindre aktive.

Snak med din dyrlæge om at finde det rette foder til din ældre hund, så den kan ældes på den sundeste måde.

Mest Læste

Annonce