Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Forskerne har fundet svaret: Derfor lever små hunde længst

Dyr

10/07/2024 14:47

J. Bøgen

Det er godt at vide, hvilke sygdomme man skal holde øje med.

Årsagen til, at små hunde lever længere end større hunderacer, er blevet afsløret af videnskabsmænd - og resultaterne kan overraske dyreejere.

Det skriver Mirror.

Forskere fra University of Washington opdagede, at mens små og store hunde begge led af samme mængde helbredstilstande, var større racer tilbøjelige til at få værre lidelser.

Analyse af over 25.000 hunde

Holdet analyserede mere end 25.000 hunde fra 238 racer for at få deres resultater, offentliggjort i tidsskriftet PLOS.

De fandt ud af, at større hunde var mere tilbøjelige til at have stået over for ting som kræft, knoglerelaterede sygdomme, mave-tarmproblemer, neurologiske og endokrine tilstande, problemer med deres ører, næse eller hals og infektionssygdomme.

I mellemtiden var mindre hunde mere tilbøjelige til at have oplevet øjen-, hjerte- og luftvejsproblemer - såvel som sygdomme i leveren eller bugspytkirtlen. Men overraskende nok så en hunds størrelse ikke ud til at påvirke nyre- eller urinvejssygdomme. '

Disse resultater indikerer, at selvom større hunde ikke lider af flere sundhedsmæssige forhold end mindre hunde generelt, kan de have højere risikomønstre for visse sygdomme - hvilket kunne forklare forskellene i levetid, påpegede eksperter.

Fører til dybere forståelse

De understregede dog, at der er behov for mere forskning for at afklare sammenhængen mellem hundes alder, størrelse og sygdomsprævalens.

Hovedforfatter Yunbi Nam forklarede:

"Denne undersøgelse bekræfter ikke nogen årsagssammenhæng mellem hundes størrelse, alder og sygdom. Men resultaterne kan hjælpe med at føre til en dybere forståelse af de typer tilstande, der kan ligge til grund for den lavere levetid for større hunde. For eksempel, inden for de sygdomskategorier, der er udforsket i denne undersøgelse, kan fremtidig forskning huse i alders- og størrelsesmønstre forbundet med specifikke tilstande. Disse resultater giver indsigt i de sygdomskategorier, der kan bidrage til reduceret levetid hos større hunde og foreslår flere muligheder for yderligere udforskning."

At eje en hund kan bringe så meget glæde til dit liv, men det er ingen hemmelighed, at tingene kan blive dyre, især hvis det er en større hund, eller en der kræver regelmæssig vedligeholdelse og pleje.

Mest Læste

Annonce