Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hvorfor jager hunde deres egen hale? Her er svaret

Dyr

13/02/2024 08:38

J. Bøgen

Det kan være helt uskyldigt, men det kan også være tegn på, at der er noget galt.

Ved første øjekast ser det sødt, sjovt og uskyldigt ud. Din hund snurrer i cirkler for at få fat i sin egen hale. Fordi dette ofte mislykkes, fortsætter hunden med at snurre rundt.

Tænk bare på alle de morsomme videoer, der ligger på internettet af netop dette fænomen, og hvor ofte, det bliver brugt som humoristisk greb i film og serier.

Men hvorfor gør din hund det egentlig? Hvorfor er netop dens egen hale så interessant?

Hvis det sker én gang, er det ikke et problem, men hvis det sker mere end én gang, kan der være noget galt.

Halejagt starter hos hvalpe

Halejagt, som det også kaldes, er noget hvalpe ofte gør. Alle unge rovdyr gør det, faktisk. Det er en måde at bruge leg til at lære jagttekniker, så de senere i livet kan jage og faktisk fange deres bytte.

Claudia Vinke, adfærdsbiolog ved Animal Behavior Clinic ved Utrecht University, skriver på universitetets hjemmeside: ”Efter cirka seks måneder bliver hundens vildt gradvist til rigtig jagt. At jagte sin egen eller andres hale forsvinder så, fordi den ikke længere har en funktion.”

Der sker noget

Hvis din hund jævnligt jager sin hale senere i livet, kan det imidlertid betyde, at der er noget galt - det vil der faktisk ofte være, hvis vanen fortsætter.

"Hvis hunde stadig jagter haler senere i livet, eller hvis dette pludselig starter igen, kan det være dysfunktionel adfærd. Indimellem kan det bare være en leg, men sker det oftere, er der som regel noget i gære,” skriver Claudia Vinke.

3 mulige årsager

Der er grundlæggende 3 mulige årsager til, at Fido jager sin egen hale, når den burde være vokset fra det.

Den første mulige årsag er, at hunden ganske enkelt keder sig. Kæledyret har brug for motion, plads, opmærksomhed og legetøj. Hvis dette ikke er der, skal hunden underholde sig selv.

Halejagt kan så hjælpe med at frigøre spændinger. Hvis dyret lærer sig selv adfærden, er det meget svært at aflære det.

Jager halen på grund af stress

En anden årsag kan være stress. For eksempel fordi din hund har separationsangst, på grund af en flytning eller ankomsten af ​​en baby.

Men positiv stress, når besøgende kommer forbi, kan også forårsage halejagt.

Irritation eller en beskadiget hale

Og som en tredje og sidste årsag kan det have en fysisk årsag.

“Hunden bliver så ved med at tage fat i halen, fordi den har smerter eller irritation der. Der kan være alle mulige årsager til dette, såsom en beskadiget hale, eller et problem med huden og/eller pelsen på grund af fødevarefølsomhed eller parasitter såsom lopper og endda på grund af de produkter, der er beregnet til at bekæmpe dem. Hvis huden klør eller irriterer, kan en hund kun løse det ved at bide i halen,« skriver Claudia Vinke.

Hvornår skal du ringe til dyrlægen?

Hvis du bemærker, at din hund cirkler og jager halen mere og mere, så prøv at finde ud af, hvad der foregår.

Hvis det ikke er kedsomhed eller stress, kan det være klogt at ringe til dyrlægen. For så kan det være noget, der kræver mere ekspertise at løse.

Kilde: MaxVaand

Mest Læste

Annonce