Foto: Dyrenes Beskyttelse
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Så mange hjorte bliver skambidt af løse hunde - fører ofte til nødaflivninger

Dyr

07/12/2023 09:00

J. Bøgen

Det er hundeejerens ansvar at holde hunden under kontrol - og faktisk bryder de ofte loven ved at lade hunden løbe løs.

Dyrenes Vagtcentral 1812 modtager hvert år en stribe henvendelser om hjorte, der bliver skambidt af hunde. Indtil december i år har vagtcentralen haft 21 sager om hjorte, der er blevet bidt. Sidste år endte antallet på 27 sager. Sagerne er fordelt over hele landet.

Over de seneste fire år har rålam og kalve fra kronvildt tegnet sig for en fjerdedel af det samlede antal bidsager. På baggrund af tallene opfordrer Dyrenes Beskyttelse hundeejere i områder med hjortebestande til at holde ekstra godt styr på deres hunde.

”Selv meget velopdragne og trænede hunde kan ikke modstå fristelsen, hvis de pludselig får øje på en løbende hjort eller hare. Det er hundeejerens ansvar at holde sin hund i snor og forhindre de tilfælde, som vi hvert år ser med hjorte og andre vilde dyr, der bliver skambidt af hunde,” siger Peter Gravlund Nielsen, biolog og projektleder i dyreværnsafdelingen hos Dyrenes Beskyttelse.

Bryder måske loven

Det fremgår af hundeloven, at hunde skal være i snor – medmindre der er lokale undtagelsesbestemmelser. Under alle omstændigheder skal hunden føres af en person, som har fuldt herredømme over den.

Det er førerens ansvar, at hunden ikke forvolder skade eller er til gene for sine omgivelser.

Alligevel kommer frivillige fra Dyrenes Beskyttelse ud til mange sager med tilskadekomne hjorte, hvor løse hunde skambider hjorte og deres lam og kalve.

”Det er vigtigt at holde sin hund i snor, når man går tur, hvor der også lever hjorte. Det fremgår som regel tydeligt af skiltningen, om man skal have sin hund i snor,” understreger Peter Gravlund Nielsen.

Nødaflivninger

Ofte ender sagerne fra vagtcentralen hos beredskabet af frivillige dyrereddere og skytter. I mange tilfælde er det nødvendigt at nødaflive skambidte hjorte for at minimere dyrenes lidelser.

I november i år var der en hændelse i en skov ved Hammel Vandværk i Østjylland, hvor to løse hunde skambidte et rålam. Dyrenes Beskyttelse blev tilkaldt, og da skytten ankom til stedet, var hundene i gang med at spise af det endnu levende rålam.

”Vores skytte var rystet over episoden, og lammet var så skadet, at der ikke var andet at gøre end at nødaflive det. Det stod ikke til at redde, og derfor måtte vi afslutte lammets lidelser,” fortæller skyttekoordinator Rolf Nordentoft.

”Det er desværre noget, vi oplever med jævne mellemrum. Det er en velkendt problemstilling, at løse hunde skambider både voksne hjorte, rålam og kalve fra kronvildt. Desværre er det også meget sjældent, at der er andet at gøre end at foretage en nødaflivning i de sager, som vi kommer ud til,” forklarer Rolf Nordentoft

Så mange sager har der været

2023*

Alle aldre - 21 sager

Lam/kalv - 8 sager

2022

Alle aldre - 27 sager

Lam/kalv - 8 sager

2021

Alle aldre - 30 sager

Lam/kalv - 8 sager

2020

Alle aldre - 27 sager

Lam/kalv - 5 sager

*Perioden 1/1 2023 – 31/11 2023

Mest Læste

Annonce