Efter skandale med data fra trivselsmålinger: Forældre skal aktivt sige fra

Ministeriet planlægger at lave et system inden udgangen af april, hvor forældre kan anmode om, at deres børns identitet fjernes fra trivselsdatabasen.

Forældre kan fremover få slettet deres børns identitet fra den trivselsdata, der er blevet indsamlet i folkeskolernes nationale trivselsmålinger, skriver Politiken.

Men de skal aktivt bede om at navn og data bliver skilt ad.

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

Både forældre og elever har de sidste tre år fået at vide, at trivselsmålingerne blev foretaget anonymt. Men alligevel er al data blevet gemt på ubestemt tid sammen med barnets cpr-nummer. Det kom frem i en række artikler i Politiken i begyndelsen af året.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har siden beklaget vildledelsen. Men indtil nu har Styrelsen for It og Læring (STIL) nægtet forældre at få slettet data om skolebørnenes trivsel. Tirsdag har undervisningsministeren valgt at komme skolebørnenes forældre i møde, for nu bliver det fremover tilladt for styrelsen at fjerne barnets identitet fra trivselsdata indsamlet mellem 2015 og 2017. Hvis altså forældrene beder om det.

- Det er vigtigt for mig, at vi som myndigheder værner om borgernes data. Det er mit ansvar som minister, at der er tryghed og tillid, når vi indsamler oplysninger om elever, siger Merete Riisager i en kommentar til avisen.

Ministeriet planlægger at lave et system inden udgangen af april, hvor forældre kan anmode om, at deres børns identitet fjernes fra trivselsdatabasen.

Muligheden vil være tilgængelig frem til 3. august 2018.

Årets nationale trivselsmåling blev sat på standby som konsekvens af afsløringerne om vildledning og ulovligt brug af data. 

I målingerne i 2018 er det siden hen blevet muligt at besvare trivselsmålingerne anonymt på papir. 

Ministeriet arbejder dog på en mindre bøvlet løsning, der kan træde i kraft fremover.

 

OVERBLIK: Forstå sagen om trivselsmålinger i folkeskolen
Her kan du få overblik over sagen:

* Siden 2015 har undervisningsministeriet gennemført trivselsmålinger af elever ned til 0. klasse. I undersøgelserne skal børn blandt andet svare på, om de har ondt i maven, når de er i skole, eller om de føler sig ensomme.

* Svarene fra de nationale trivselsmålinger er blevet systematisk indsamlet en gang om året mellem 2015 og 2017.

* 1. januar 2018 kom det frem, at data fra de nationale trivselsmålinger er blevet gemt sammen med skolebørnenes cpr-numre. Uden at hverken børn eller forældre er blevet informeret om det.

* Samme dag meldte undervisningsminister Merete Riisager (LA) ud, at trivselsmålingerne for 2018 ville blive udsat.

* 2. januar blev undervisningsministeriet politianmeldt af mindst to forældre for at overtræde persondataloven.

* 5. januar afslørede Politiken, at Kommunernes Landsforening (KL) flere gange har søgt om lov til at bruge skolebørns besvarelser fra de nationale trivselsmålinger til sagsbehandling af individuelle folkeskoleelever.

På trods af en blank afvisning fra undervisningsministeriet har 17 kommuner alligevel brugt trivselsdata til individuel sagsbehandling.

* 9. januar gav undervisningsministeren kommunerne besked på at slette den trivselsdata, som de har brugt til individuel sagsbehandling. Det er i strid med loven, blev det indskærpet over for kommunerne.

* 28. januar besluttede undervisningsministeren, at det fremover skal være muligt for skoleelever at udfylde de nationale trivselsmålinger anonymt på papir.

* 9. marts kom det frem, at myndighederne ikke ville slette skoleelevernes data fra trivselsmålingerne. Flere forældre har henvendt sig til Styrelsen for It og Læring (STIL), men har fået afslag på at få slettet deres børns trivselsdata.

* 17. marts kom det frem, at kommunerne trods pålæg fra ministeriet har undladt at fortælle elever og forældre, at de kan slippe for at deltage i den nationale trivselsmåling.

* 27. marts har undervisningsministeren slået fast, at det skal være muligt for forældre at få slettet deres børns trivselsdata fra databasen hos STIL.

/ritzau/

 

Emneord: Databeskyttelse, Persondatafordning, Digitalisering, Trivsel, Udveksling af persondata, Persondata, Undervisningsministeriet, Merete Riisager, Skoleavisen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.04.18 M. Rasmussen
  Tillid til statslig dataindsamling er en saga blot

  Tak til Anne-Marie Krogsbøll - dit indlæg anskueliggør hvorfor tilliden til den offentlige dataindsamling kan ligge på et meget lille sted.

  Et yderligere eksempel er den manglende sletning af DAMD. DAMD registret skulle indeholde data om fire specificerede sygdomme og data skulle høstes fra de praktiserende lægers journalsystemer. De ivrige dataindsamlere hentede ikke kun oplysninger om de fire specificerede sygdomme, men også alle andre sygdomme i de praktiserende lægers journaler. Indsamlingen fandt sted fra 2007 - 2014 og er i Folketinget blevet erklæret ulovlig. Alligevel er data ikke blevet slettet, selvom adskillige har bedt om at få deres data slettet. Så tror vi på ministerens ord om, at data fra trivselsmålingerne vil blive slettet? Tror vi på, at staten fremover vil undlade at indsamle data om os uden vores viden eller samtykke - nææhhh, ikke rigtigt, vel?

 • 27.03.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Det er for sent....

  I har nu adskillige gange vist, at I hverken respekterer borgerne eller deres ret til privatliv. I viser det om og om igen. Aktuelt også med den forbryderiske såkaldte "databeskyttelseslov", som mest af alt skal beskytte industriens og magthavernes interesser i at have uhindret adgang til borgernes privatliv - uden deres samtykke. Borgerne beskyttes ikke!

  En stor del af ministrene har aktier i de firmaer, som snylter på vores privatliv, og en stor del af de forskere, som gør sig til talsmænd for denne privatlivskrænkende udvikling "i videnskabens navn" har økonomiske og andre bånd til industrien, herunder medicinal- og it-industrien.
  Og sjovt nok hæger I samtidig mere og mere om jeres egen privatsfære med mørklægning af mere og mere embedsførelse.

  I følger ikke engang med i de nye udviklinger, som vil få stor betydning for jeres datastorhedsvanvidsplaner. Jeres evindelige snak om, at I passer godt på data, og at disse opbevares "krypterede", er en fis i en hornlygte:
  https://www.version2.dk/artikel/forsker-kvantecomputere-vil-vaere-katastrofe-eksisterende-kryptering-1084727
  https://www.version2.dk/artikel/iranske-hackere-anklages-at-stjaele-forskning-danske-universiteter-1084726

  I lytter kun til de eksperter, der vifter jer om næsen med økonomiske incitamenter - og når I mærker duften af den slags, glemmer I alle etiske overvejelser og tekniske betænkeligheder. Så er det bare "fuld fart frem med hovedet under armen", som Brian Mikkelsen så poetisk og sandt har udtrykt det. Lige præcist: Hovedet under armen!

  I kan ikke rette op på den hastigt accelererende mistillid med små pyntetiltag som dette, som dybest set jo går ud på at gøre det vanskeligt for forældrene at få anonymiseret deres børns besvarelser. Det eneste, der vil hjælpe på tilliden (måske), er, at I stopper med dette dataindsamlingsvanvid. Det er bindegalt, det undergraver samfundet, og det skaber et totalt overvågningssamfund.

  Og samtidig skal I åbne for indsigt i jeres egen embedsførelse - væk med Mørklægningsloven, væk med mørkelygte, væk med fiflesager og påberåben sig "privatliv" om noget, som berører jeres embedsførelse - samtidig med, at I ikke under os andre privatliv.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også