Ekspert: Dialog og frivillige øger ikke valgdeltagelsen

Danskernes engagement i kommunalpolitik bliver ikke, som det var, da kommunerne stadig var små, siger ekspert.

Bedre rammer for det frivillige arbejde i lokalsamfundene og mere dialog mellem borgere og lokalpolitikere er ikke nok til at styrke det lokale demokrati og gøre borgerne mere engageret i kommunalpolitikken, som de var før kommunesammenlægningerne.

Det vurderer kommunalforsker Roger Buch over for Ritzau.

- Budskabet er ikke at lade være. Budskabet er at lade være med at have for høje forhåbninger om, at det vil få borgerne til at blive vældig meget aktive.

- Vi skal ikke tro, at de pludselig vender rundt på en tallerken og strømmer til stemmeurnerne her til november, fordi man begynder at fokusere på inddragelse af borgere og skabe bedre rammer for frivillighed, siger han og tilføjer:

- At vende tilbage til den tilfredshed og nærhed, der var med de gamle kommuner - det løb er kørt. Skaden er sket.

I en ny rapport udarbejdet af arbejdsgruppen Demokratiprojektet, listes der 18 anbefalinger op til, hvordan kommunalbestyrelserne kan styrke det lokale demokrati.

Demokratiprojektet vurderer, at sammenspillet mellem lokalpolitikere og borgere har fået et ordentlig dyk med kommunalreformen.

Derfor anbefaler arbejdsgruppen blandt andet, at lokalpolitikerne skal blive bedre til at møde borgerne uden for byrådssalen og inddrage dem tidligt i politikudviklingen samt være parate til at justere politikken undervejs.

Men det kan meget nemt ende med at give bagslag, hvis man inddrager borgerne mere, påpeger Roger Buch.

- Når kommunekassen er tom, og kommunerne kæmper for at få økonomien til at hænge sammen, så hjælper det ikke så meget med dialog.

- Hvis man udadtil begynder at signalere, at man gerne vil i dialog, men man så alligevel lukker skolen, kan det få den modsatte effekt, siger han og tilføjer:

- Man kan selvfølgelig prøve at forklare, hvorfor man lukker skolen eller biblioteket. Men de barske økonomiske realiteter vil et godt stykke hen ad vejen undergrave kommunernes mulighed for at lytte til borgerne og følge de indspark, de kommer med.

Roger Buch gør opmærksom på, at han ikke har haft mulighed for at læse Demokratiprojektets rapport.

/ritzau/

 

Emneord: Valgdeltagelse, Lokalpolitik, Frivillighed, Demokratiprojektet, Borgerinddragelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også