Ekspert: Overvurdér ikke mundbindet

Fra på lørdag den 22. august er det påbudt, at man i den offentlige transport i Danmark skal tage mundbind på. Men effekten af mundbind er formentlig ret begrænset, påpeger dansk ekspert.

Fra på lørdag er der dømt maskebal for alle pengene, når du stiger ombord i den kollektive trafik. Når du skal rejse enten med bus, færge, metro, letbane eller tog, skal du bære mundbind.
 
Sådan lød kravet for statsminister Mette Frederiksen, da hun i lørdags præsenterede planen for, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil dæmme op for de senste ugers smittetal.
 
Professor i virologi på Aarhus Universitetshospital Søren Riis Paludan advarer dog imod at overvurdere den effekt, mundbindende har generelt, siger han til Ekstra Bladet.
 
- Det afhænger af, hvor mange danskere der er smittet. Jo flere der er smittet, jo flere smittetilfælde kan mundbindene forhindre. Men vi skal ikke overvurdere mundbindenes effekt. Mundbind er kun effektive på steder, hvor mange mennesker står tæt samlet, som ekesempelvis offentlig transport, men ikke i centre, hvor afstanden er større, vurderer han.
 
Som smittetrykket er lige nu, vurderer Søren Riis Paludan, at omkring 50.000 danskere skal gå med mundbind i en uge for at forhindre smitte.
 
 
 
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.