Ekspert: Overvurdér ikke mundbindet

Fra på lørdag den 22. august er det påbudt, at man i den offentlige transport i Danmark skal tage mundbind på. Men effekten af mundbind er formentlig ret begrænset, påpeger dansk ekspert.

Fra på lørdag er der dømt maskebal for alle pengene, når du stiger ombord i den kollektive trafik. Når du skal rejse enten med bus, færge, metro, letbane eller tog, skal du bære mundbind.
 
Sådan lød kravet for statsminister Mette Frederiksen, da hun i lørdags præsenterede planen for, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil dæmme op for de senste ugers smittetal.
 
Professor i virologi på Aarhus Universitetshospital Søren Riis Paludan advarer dog imod at overvurdere den effekt, mundbindende har generelt, siger han til Ekstra Bladet.
 
- Det afhænger af, hvor mange danskere der er smittet. Jo flere der er smittet, jo flere smittetilfælde kan mundbindene forhindre. Men vi skal ikke overvurdere mundbindenes effekt. Mundbind er kun effektive på steder, hvor mange mennesker står tæt samlet, som ekesempelvis offentlig transport, men ikke i centre, hvor afstanden er større, vurderer han.
 
Som smittetrykket er lige nu, vurderer Søren Riis Paludan, at omkring 50.000 danskere skal gå med mundbind i en uge for at forhindre smitte.
 
 
 
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.