Eksperter modsiger Socialstyrelsen: Handicappede har fået det sværere

Indsatsen til handicappede er blevet ringere, vurderer ekspert. Socialstyrelsen mener, der er de rette tilbud.

Kommunerne lever op til kravene om de specialiserede tilbud til handicappede.

Det vurderer Socialstyrelsen. Der er nemlig det rette udbud af specialiserede tilbud til voksne med en kompleks hjerneskade og børn og unge med alvorlig synsnedsættelse, lyder det.

Men indsatsen til de handicappede er ikke blevet bedre siden strukturreformen i 2007, hvor kommunerne overtog opgaven fra amterne.

Serviceloven skal forenkles

Serviceloven skal forenkles, og ministeren har sat et arbejde igang med henblik på at rydde op i lovkomplekset. Læs mere på tema-siden om Serviceloven. 

Sådan lyder vurderingen fra Erik Bonnerup, der er en af de uafhængige eksperter bag strukturreformen.

Da debatten om tilbuddene til de handicappede dengang rasede, lød kritikken, at kommunerne ikke var rustet til opgaven sammenlignet med de større amter, der blev opløst.

Det kan kommunerne fortsat ikke, lyder det:

- Kommunerne påtog sig en opgave, som de ikke kunne løse dengang. De kan heller ikke løse opgaven i dag. Der er en masse tabt viden, og tilbuddene er ikke tidssvarende, siger Erik Bonnerup.

Indsatsen er blevet splittet mellem kommunerne. Fagpersoner fra forskellige områder er derfor ikke længere samlet, lyder det.

- Mens man på hospitalsområdet meget rigtigt har samlet ekspertisen nogle færre steder, er man gået den stik modsatte vej med de handicappede i 98 kommuner, siger han.

Socialstyrelsen vurderer, at der er et tilstrækkeligt udbud på baggrund af rapporter fra kommunerne. Men Danske Handicaporganisationer (DH) kritiserer dog også indsatsen.

- Borgerne, som vi taler med, oplever, at der mangler specialiseret og sammenhængende viden i behandlingen af deres sager, siger formand Thorkild Olesen.

Social- og børneminister Mai Mercado (K) er glad for, at Socialstyrelsen vurderer, at der er tilstrækkeligt med specialiserede tilbud. Men indsatsen til handicappede kan altid gøres bedre, lyder det fra ministeren.

- Det er vigtigt, at kommunerne tager opgaven på sig og træffer beslutninger, som er til borgernes bedste. Derfor synes jeg, at det ikke er godt nok, hvis der er store forskelle ude i kommunerne, siger hun.

/ritzau/

Emneord: Serviceloven, Handicappede unge, Støtte til handicappede, Handicaphjælp, Thorkild Olesen, Danske Handicaporganisationer, Erik Bonnerup, Strukturreform, Specialtilbud, Voksenhandicap, 210317, Socialstyrelsen, 220317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 22.03.17 Børge Hansen
  Lyt til dem, det drejer sig om

  Endnu et eksempel på at det politiske led lever i sin egen boble! De uafhængige eksperter er kommet frem til et billede af en virkelighed, som øjensynlig ikke stemmer overens med det, politikerne ønsker sig. Det er godt, at politikerne mener noget, men meget ville se anderledes ud såfremt de også vidste noget - og den viden kan hentes i rigt mål hos eksperterne og brugerne!

 • 21.03.17 Suna Bullaro Pedersen
  Tilbud til handicappede

  Der er overhoved ikke de rigtige tilbud til handicappede i den kommune jeg kommer fra, nemlig rønne. Er du f.eks. Kørerstolsbruger, må du nøjes med de tilbud der er til gående handicappede, også selvom det er umuligt at komme ind. Har du brug for hjælp får du det overhoved ikke udover samtaleterapi. Bolig er der ikke egnede steder af udover plejehjemmene, så hvis dine ambitioner er at fungerer er det på ældrebasis. Du kan se tv, gå på værtshus - hvis du kan komme ind, spille kort med de 70-80 årige o.s.v. det er de tilbud jeg har fået. Det er ligesomom, at du kan få efter, hvem du kender, og hvem der kan li dig, ja selv hvad lovgivningen angår. Nogen får en masse og andre overhoved ingenting, og afslag på afslag - det var vist ikke lige det man mente med - lige for loven.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også