Vi arbejder flere timer end nogensinde før. Foto: Shutterstock
Vi arbejder flere timer end nogensinde før. Foto: Shutterstock

Arbejd, arbejd: Danskerne har aldrig knoklet så mange timer

Erhvervsliv

15/9/22 8:37

Jens Asbjørn Bøgen

Det er det højeste antal arbejdstimer i de 14 år, tallet er blevet målt.

"Arbejd arbejd"

Godt nok er det 17 år siden, den danske hiphop-gruppe, Bikstok Røgsystem, fik hele landet til at synge med på deres landeplage, "Fabrik", men noget tyder på, budskabet har sat sig i os.

Danskerne knokler nemlig som aldrig før.

I andet kvartal af 2022 havde vi nemlig hele 1.042.534 "præsterede timer", som Danmarks Statistik kalder arbejdstimer.

Det er 0,9 procent flere timer end i årets første kvartal, og det er faktisk det højeste antal arbejdstimer i løbet af et kvartal i de 14 år, Danmarks Statistik har målt det.

Det viser en ny rapport fra Danmarks Statistik.

Vi skal glæde os, mens vi kan

Brian Friis Helmer er privatøkonom i Arbejdernes Landsbak, og han er imponeret over de nye tal.

"En af hovedårsagerne til det er, at beskæftigelsen er skudt i vejret herhjemme, mens ledigheden fortsat befinder sig på et lavt niveau. Hertil peger lønningerne også opad, og det medvirker til at trække både lønsum og arbejdstid op," skriver han i en kommentar.

Netop lønsummen, som Helmer henviser til, er nemlig også steget fra 1. til 2. kvartal af 2022. Helt præcist steg den med 1,5 procent, og ser man længere tilbage, er lønnen steget med 7,4 procent over det seneste år.

Men vi skal sørge for at nyde de flotte tal, inden tingene går den anden vej. Der er nemlig andre nøgletal for den danske økonomi, der peger på, at opsvinget er på vej til at gå ned ad bakke.

"Ledigheden er på et lavt niveau, men er så småt begyndt at pege op. Forbrugertilliden befinder sig på et historisk lavt niveau, og forbrugerpriserne stiger med højeste fart i 39 år. Hertil kommer usikkerheden fra krigen i Ukraine," skriver Brian Friis Helmer.

Ser vi over det seneste år, er danskernes samlede arbejdstid steget med 58 millioner timer - det svarer til næsten 6 procent.

Annonce