Hvis vi ikke snart får noget mere regn i Danmark, kan madpriserne ryge endnu højere op. Foto: Shutterstock
Hvis vi ikke snart får noget mere regn i Danmark, kan madpriserne ryge endnu højere op. Foto: Shutterstock

Ekspert bekymret over manglende regn: "Det kan blive rigtig, rigtig vildt"

Erhvervsliv

12/5/22 9:35

Jens Asbjørn Bøgen

De kommende uger bliver afgørende for, hvordan madpriserne kommer til at udvikle sig.

Der kan være god grund til at håbe på masser af regn de næste uger. Og selvom det lyder som om, skribenten her har fået solstik, så er der faktisk en logisk forklaring.

Danmark mangler nemlig lige nu cirka 100 millimeter regn, og hvis der ikke snart kommer vand ned fra oven, vil det gå ud over landbruget - og det vil få madpriserne til at stige endnu mere.

Sådan lyder advarslen fra en række eksperter og analytikere, som TV2 har talt med.

"Vi har lige nu en krig i Ukraine, som har medført forstyrrelser i råvaremarkederne, men hvis vi får en tørke oveni, kan det få alvorlige betydninger i opadgående retning. Det kan blive rigtig, rigtig vildt," siger Anders Mortensen, der er råvareanalytiker ved Agrocura, til Børsen.

30 millimeter bliver altafgørende

Det er Finn Eskelund Andersen, der er landmand og bestyrelsesmedlem i Centrovice under Landbrug og Fødevarer, der vurderer, at Danmark mangler 100 millimeter regn.

"Man siger, at det begynder at koste udbytte i visse jordtyper, når der mangler 70 millimeter regn. Så vi vil da gerne snart have noget vand," siger han til TV2.

Det holder ham dog ikke fra at se optimistisk på de næste uger:

"Hvis der komme en pæn del regn inden for to-tre uger, så betyder det mindre udbytte (af høsten, red.). Men får vi noget regn inden for de næste uger, så ser det faktisk rigtig godt ud, synes jeg."

"Europas kornkamre" i krig med hinanden

I foråret 2022 er verdens fødevareproduktion nemlig ramt af den perfekte storm, forklarer Ole Sloth Hansen, der er råvareanalytiker ved Saxo Bank, til TV2.

For det første er krigen i Ukraine en alvorlig sag, da Ukraine fra tid til anden bliver omtalt som "Europas kornkammer." Når landet så oven i købet ligger i krig med en anden stor eksportør af korn, nemlig Rusland, er det mellem en fjerde- og en tredjedel af hele verdens kornproduktion, der er direkte påvirket af krigen.

Samtidig er de øgede udgifter på for eksempel brændstof til traktorer og gødning også med til at sende madpriserne på himmelflugt.

"Prisen på gødning har nok også betydet, at man i nogle dele af verden har brugt mindre gødning, og så bliver produktionen af fødevarer mindre af den grund," forklarer Ole Sloth Hansen.

Flere steder ramt af tørke og "ekstrem hedebølge"

Tager man et kig ud over landets grænser, er der også faresignaler i horisonten.

Både Nordamerika og Europa er lige nu truet af tørke, og Indien, som ligeledes er en stor producent af fødevarer, befinder sig lige nu i en "ekstrem hedebølge."

Og ifølge TV2 VEJRs meteorolog, Thomas Mørk, kan situationen i Sydeuropa faktisk blive endnu værre, da det nærmest kun vil være områder med høje bjerge, der kan håbe på vand fra oven.

Situationen kan nå at vende til det bedre

Ole Sloth Hansen påpeger dog, at tingene stadig kan gå den rigtige vej. Hvis regnen kommer, vil priserne formentlig falde, eller i hvert fald ikke stige lige så markant.

Derudover har lande som Danmark også lagre af fødevarer klar til magre perioder.

"Fra det ene år til det andet, kan man ikke gøre så meget. Hvis vi får en høst, hvor udbyttet ikke er så højt, vil det presse priserne i vejret. Men heldigvis har fødevarer korte cyklusser, så hvis vi ser høje priser i år, vil der nok være en stiende produktion næste år," siger han til TV2.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.