Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Erhvervstruende sygdom spreder sig i Sønderjylland

Erhvervsliv

26/5/21 9:07

Theis

Ørreder i et dambrug i Sønderjylland er smittet med fiskesygdommen IHN. Det er det andet udbrud af sygdommen inden for en uge.

Et sønderjysk dambrug med 400.000 regnbueørreder er smittet med fiskesygdommen IHN. Fødevarestyrelsen erklærede tirsdag udbrud af sygdommen i dambruget. Det er det andet udbrud af sygdommen inden for kort tid, efter der i sidste uge blev fundet smitte i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle.

"Sidste uges udbrud var desværre ikke et isoleret tilfælde, og det er ulykkeligt, at endnu et dambrug er smittet med IHN. Vi gør nu, hvad vi kan, for at hindre yderligere smittespredning," siger souschef i Fødevarestyrelsen Tim Petersen.

Restriktioner for lystfiskere

Dambruget med de 400.000 regnbueørreder ligger syd for Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune, og virksomheden er nu under offentligt tilsyn, hvilket indebærer, at fisk, produkter eller udstyr ikke må flyttes til eller fra dambruget. Fødevarestyrelsen er ved at afklare, hvad der skal ske med fiskene. Desuden opretter Fødevarestyrelsen en beskyttelseszone i afvandingsområdet, altså åer og vandløb, der er forbundet med dambruget. Dambrugsvirksomheder i zonen kommer under offentligt tilsyn, og i zonen gælder særlige restriktioner for lystfiskere, der blandt andet skal desinficere deres udstyr efter brug, hvis de fisker i området.

Sporing af kontakter

Fødevarestyrelsen kender endnu ikke kilden til udbruddet, men der er blevet sendt fisk mellem dambruget ved Bylderup-Bov i Sønderjylland og dambruget i Stouby, og derfor arbejdes der med muligheden for, at dambrugene har smittet hinanden. For at begrænse smittespredningen sporer Fødevarestyrelsen kontakter til begge dambrug, herunder de forsendelser af fisk, der er sendt til og fra dambrugene. Eventuelle andre dambrug i Danmark, der har haft smittefarlig kontakt til dambrugene, bliver sat under offentligt tilsyn, til de er undersøgt for IHN.

Kan ramme eksporten

Fiskesygdommen IHN er dødelig for fisk, men smitter ikke til mennesker. Sidste uges udbrud af sygdommen i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle var første gang, der blev konstateret smitte med IHN i Danmark nogensinde. Udbruddet kan få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark og give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode.

Restriktioner i området

Se bekendtgørelsen med restriktioner og kort over zonen

Annonce