Foto: Public Domain, Thue, Wikimedia Commons
Foto: Public Domain, Thue, Wikimedia Commons

Kan ske til marts: Ikonisk dansk butik i overhængende lukningsfare

Erhvervsliv

13/02/2023 09:42

Jens Asbjørn Bøgen

Det er faktisk verdens ældste nuværende butik af sin slags.

Et lille stykke Danmarkshistorie er i overhængende fare for at blive fortid.

Vi taler om tegneseriebutikken Fantask, der ligger på hjørnet af Sankt Peders Stræde og Teglgårdsstræde i København.

Butikken slog første gang dørene op i 1971, og med over 50 år på bagen gør det den til verdens ældste nulevende tegneseriebutik ifølge Fantask.com.

En imponerende præstation, men om mindre end en måned kan det være endegyldigt slut.

Når februar bliver til marts skal Fantask nemlig betale den halvårlige momsgæld, som kommer til at være mere end en halv million kroner - og det er penge, som Fantask ikke har, som det ser ud lige nu.

Derfor har butikkens ejer siden 2008, Marit Nim, sat alle sejl ind på at redde butikken fra den lurende konkurs. Sidste weekend skrev hun et åbenhjertigt opslag på Facebook, hvor hun fortalte, at man ser ind i truende konkurs, som er udløst af først coronadagene og sidenhen af krisen som følge af krigen i Ukraine.

I opslaget søgte Marit Nim investorer, og den første har allerede meldt sig - men der skal flere til for at redde butikken.

Det skriver TV2.

Overlevede i 2019

Vi skal ikke mere end en håndfuld år tilbage i tiden for at finde den ikoniske butiks sidste overlevelseskamp.

I februar 2019 meddelte Marit Nim derfor sine kunder, at butikken ikke længere kunne løbe rundt, og at den derfor skulle lukke få måneder senere.

Dengang blev løsningen ikke enkelte investorer med forede tegnebøger, men i stedet trådte butikkens loyale kundebase til og indsamlede 600.000 kroner via crowdfunding.

Når den løsning ikke er en mulighed i den nuværende situation skyldes det, at Marit Nim dengang skulle bevise overfor sin bank, at der ikke var foregået hvidvask i forbindelse med de anonyme donationer, og hun fik efter eget udsagn at vide, at hun ikke måtte gøre det igen.

I stedet opfordrer hun denne gang sine kunder til eventuelt at købe gavekort i butikken, hvis man gerne vil hjælpe med en skilling.

Mest Læste

Annonce