Foto: Creditsafe
Foto: Creditsafe

Nu rammer konkurserne restauranter og byggeriet

Erhvervsliv

02/7/22 7:58

Redaktionen

Juni var hård ved overnatnings- og restaurationsbranchen. Antallet af konkurser steg 153% sammenlignet med sidste år, samme måned.

38 selskaber måtte give op kun få uger, før feriegæsterne kunne have skæppet i kassen. Det betyder, at de konkurser, der længe har været ventet i branchen, begynder at slå igennem.

Tre konkurser dagligt

Også inden for Byggeri og anlæg bød juni på en barsk virkelighed. Antallet af konkurser rundede 105 mod 61 i juni sidste år. Det svarer til godt tre konkurser i branchen dagligt.

"Efter en svagt stigende kurve i løbet af foråret, er der nu tale om en reel tendens, og vi vil nok ikke undgå at se fyringer i et antal, der kan mærkes. Udfordringerne er simpelthen blevet for store," kommenterer Country Manager i Creditsafe Denmark, Morten Kofoed-Larsen.

Materialepriser er bøddel

Det er især materiale prisernes himmelflugt, der rammer hårdt. Dertil kommer rentestigninger, inflation, leverings-vanskeligheder og mangel på arbejdskraft.

Restauration-konkurser var ventet

At konkurserne nu slår igennem i overnatning og restauration kommer ikke som en overraskelse.

"Branchen har holdt stand bemærkelsesværdigt længe og nydt godt af forbrugernes lyst til at fejre friheden efter Corona. Men problemerne står i kø," siger Morten Kofoed-Larsen.

"Gaspriserne er steget voldsomt, råvarerne blevet dyrere og det er svært at skaffe personale – alt sammen slår hårdt igennem i oplevelsesindustrien."

Igen er Midtjylland hårdt ramt

Kigger vi på regionerne, er Hovedstaden bedst kørende med en svag stigning, svarende til 7 % - fra 166 konkurser i juni sidste år til 177 i år. For region Midtjylland er tallet tilbage på det høje niveau fra april måned, nemlig 108 konkurser. Det svarer til en stigning på 108 % i forhold til samme måned sidste år, hvor 52 gik konkurs i juni.

Annonce