DTU Skylabs hub. Foto: Sebastian Stigsby
DTU Skylabs hub. Foto: Sebastian Stigsby

Succesfuld satsning på innovation: 30 virksomheder har taget store teknologiske skridt

Erhvervsliv

06/03/2024 14:53

Redaktionen

En af Danmarks førende innovationshubs, DTU Skylab, præsenterer i dag evalueringen af sit flagskib, innovationsprojektet Skylab Pilots. Projektet er et godt eksempel på hvordan uddannelsesinstitutioner, startups og etablerede virksomheder bedst samarbejder om innovation.

Virkeligheden har de seneste år ændret sig for de danske virksomheder. Uro på markederne og pressede forsyningskæder er blevet en del af hverdagen. Men heldigvis er fundamentet stærkt. Sidste år blev dansk konkurrenceevne kåret som verdens bedste. Og dansk økonomi er solid.

Den økonomiske vækst er heldigvis ikke kun drevet af store multinationale selskaber. De små og mellemstore virksomheder og de innovative danske startups spiller også en vigtig rolle.

”Det er vigtigt at vi spiller på mange heste i Danmark. For selvom økonomien – og eksporten – særligt drives af de store danske virksomheder, så skal underskoven af små og mellemstore virksomheder også trives. De skal hele tiden forny sig og stå stærkt. Det er nemlig dér, blandt startups og mindre virksomheder, at Danmarks fremtidige vækstvirksomheder og innovationsfyrtårne findes,” siger Mikkel Sørensen, der er direktør for DTU Skylab.

Og netop vækst og innovation har været i fokus hos DTU Skylab, der i dag præsenterer en dybdegående evaluering af det 3-årige program Skylab Pilots.

Programmet har haft til formål at løfte det danske startupmiljø gennem samarbejde med virksomheder, forskere og studerende. Og det har blandt andre medtech-virksomheden Exo360 haft stor gavn af.

”Vi var på jagt efter teknologi-talenter. Og i den forbindelse søgte vi om en plads i Skylab Pilots. Idéen var, at vi skulle finde vores Chief Technical Officer og her er Danmarks Tekniske Universitet et godt sted at lede, fordi vi arbejder med såkaldte smart materials, som i vores regi, kan sikre endnu bedre behandling af knoglebrud. Desuden kunne vi gennem et stærkt samarbejde med Prototal Damvig løfte vores produkt markant. Blot fire uger efter første dag i programmet fik vi tilladelse til at teste vores prototype på Panum Instituttet. Det var et halvt år hurtigere end vi havde regnet med,” fortæller Mads Terndrup, CEO og medstifter i Exo360, der, via Skylab Pilots, slog pjalterne sammen med virksomheden Prototal Damvig, der er specialist i 3D-print.

Exo360 anvender bl.a. 3D-designværktøjer for at gøre det muligt for læger at kurere knogler uden behov for kirurgisk indgreb. Gennem Skylab Pilots-projektet har de to virksomheder sammen udviklet avancerede støbemetoder, hvor Prototal Damvigs ekspertise i additiv fremstilling spillede en nøglerolle i produktudviklingen hos Exo360. Derudover har virksomheden opnået tilladelse til at teste prototyper på virkelige mennesker.  

30 virksomheder fik teknologisk fremgang

I alt har projektet sat 15 startups og 15 etablerede virksomheder sammen og dermed skabt 15 unikke teknologipartnerskaber.

Partnerskaberne har ført til mere innovative produkter og teknologisk fremgang hos de 30 virksomheder, og derudover har 75 studerende, gennem deres deltagelse i projektet, fået værdifuld erfaring, der gør dem i stand til at skabe endnu mere højteknologisk innovation og værdi for kommende arbejdsgivere.

Resultaterne illustrerer ikke blot programmets effektivitet, men også dets evne til at inspirere og uddanne den næste generation af innovative ledere.

"Tre år er fløjet afsted, og det har været en fornøjelse at være med på rejsen sammen med de mange dygtige deltagere. Evalueringen bekræfter at Skylab Pilots har haft en afgørende rolle i at forme en innovativ fremtid for Danmark og for resten af verden. Vi er stolte af vores unikke tilgang til samarbejde og nytænkning, som skaber et miljø, hvor banebrydende idéer og løsninger støbes. Og det er netop det, verden desperat har brug for lige nu," siger Mikkel Sørensen.

Skylab Pilots er skabt i samarbejde med Industriens Fond, der blandt andet arbejder for at udbrede nye teknologier i dansk erhvervsliv. I det lys har fonden støttet initiativet med næsten 10 mio. kroner.

”Ambitionen har fra starten af været at skabe en ny model for, hvordan der tænkes og organiseres partnerskaber mellem universiteter, tech-iværksættere og de mange små og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv. På den ene side har vi konkrete udfordringer som skal løses i en travl hverdag for at sikre fremtidig konkurrenceevne. Og på den anden side har vi forskere og startups med viden, der kan løse disse udfordringer. Magien opstår når de to sider af ligningen samarbejder og det findes der nu nogle praksisnære erfaringer med, som der kan at bygge videre på,” siger udviklingsdirektør Charlotte Kjeldsen Krarup fra Industriens Fond, og håber på, at læring fra projektet fremadrettet kan bruges hos mange forskellige aktører i og omkring dansk erhvervsliv. 


Katalysator for banebrydende innovation

Skylab Pilots har blandt andet haft til formål at accelerere, validere og trykteste udviklingen af deltagernes idéer frem mod kommercialisering.

Og evalueringen viser flere eksempler på, at dét er lykkedes. For eksempel i partnerskabet mellem startup-virksomheden Aerial Tools ApS og den etablerede tech-virksomhed Hans Følsgaard A/S. Aerial Tools, som udvikler avancerede droner, har gennem samarbejdet blandt andet udvidet deres netværk og hentet ny kapital. Derudover har startup-virksomheden opnået patent på deres pilotssystem inden for autonom droneteknologi.

"Vores arbejde med bl.a. Aerial Tools og Hans Følsgaard A/S viser, hvordan vi skaber et miljø, hvor forskellige aktører kan samarbejde om at drive innovation. Disse projekter er fremragende eksempler på, hvordan akademisk nysgerrighed og erhvervslivets ekspertise kan kombineres for at skabe reel forandring. Dét er rent brændstof for os her på DTU Skylab. Vores ambition er nemlig at være en katalysator for innovation, der har fokus på at styrke samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet for at udvikle løsninger, der adresserer samfundets mest presserende udfordringer. Så vi kommer helt sikkert til at høste gevinster fra Skylab Pilots i mange år fremover til gavn for de mange iværksættere der holder til her hos os,” fastslår Mikkel Sørensen.

Læs mere om Skylab Pilots, den nye evaluering og DTU Skylabs generelle arbejde her: https://www.skylab.dtu.dk

Mest Læste

Annonce