Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vanvittige konkurstal - 77 procent mere end for et år siden

Erhvervsliv

03/11/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Mindst 1500 jobs er gået tabt.

732 selskaber drejede i oktober nøglen om med konkurs, heraf 445 alene i region Hovedstaden, hvilket er en stigning på 121 procent i forhold til samme måned sidste år - og signifikant flere end i september, hvor 252 gik konkurs i regionen.

På landsplan svarer 732 konkurser til en 77 procent stigning i forhold til samme måned sidste år. Antallet udgør en bræt opvågning i forhold til den forgangne måned, hvor "blot" 488 - der ellers var hidtidig årsrekord - gik konkurs.

Det skriver Creditsafe i en pressemeddelelse.

Minimum 1.500 tabte jobs

"Vi ser stadig flest enkeltmandsvirksomheder bukke under, men margin mellem overlevelse og exit snævrer nu også ind for de lidt større virksomheder med mange ansatte", siger Creditsafe's landechef Morten Kofoed-Larsen.

34 af de konkursramte selskaber i oktober beskæftigede flere end 10 ansatte (årsværk) - nogle af dem betydeligt flere. Tilsammen udgjorde de halvdelen af de alt 1.500 tabte årsværk i oktober.

Oveni de 1.500 årsværk skal lægges den beskæftigelse, der er knyttet til virksomhedernes ejere, som ikke indgår i job-opgørelsen. Ligesom et årsværk kan dække over flere jobs i form af deltidsansættelser.

Restauranter og overnatning bløder

Ifølge Creditsafe Danmark’s tal går ingen brancher fri i oktober. Og dog er der ekstra pres på brancherne overnatning og restauration samt bygge og anlæg.

Hvor der sidste år i oktober gik 30 selskaber konkurs inden for overnatning og restauration, var antallet den forgangne måned steget til 79 (en stigning på 59 procent). I bygge og anlæg gik 64 konkurs sidste år – i den forgangne måned var antallet 125 (en stigning på 49 procent).

Også transport og opbevaring har leveret til månedens konkursstatistik, i alt 42 selskaber, svarende til 31 procent flere end sidste år.

Nordjylland skiller sig positivt ud

Region Sjælland og Region Nordjylland skiller sig positivt ud i månedens tal med status quo i forhold til samme måned sidste år.

Mest Læste

Annonce