Grækenland har fået godkendt en forlængelse af sine låneaftaler. Nu starter det hårde arbejde. Igen.

Eurogruppen godkender forlængelse af græsk lån

Velfærd

25/02/2015 08:50

Nick Allentoft

Eurolandenes finansministre godkender de græske reformforslag og en fire måneders forlængelse af lånepakke. IMF-chef Legarde dog stadig forbeholden.

De 19 finansministre i eurogruppen har tirsdag godkendt forlængelse af Grækenlands lånepakke.

I flere af eurolandene skal låneforlængelsen dog godkendes i de nationale parlamenter inden lørdag, hvor den nuværende aftale udløber.

- Efter beslutningen på eurogruppens telekonference kan de nationale procedurer for forlængelse af det græske program gå i gang, skriver kommissionens næstformand, Valdis Dombrovskis, på Twitter.

Den græske regering afleverede tirsdag morgen en længe ventet liste med forslag til økonomiske reformer, som var et krav, for at landet kunne få forlænget den eksisterende lånepakke med fire måneder som ønsket.

Eurogruppen skriver i en udtalelse, at listen over reformforslag er tilstrækkeligt omfattende, men at den skal finpudses frem til udgangen af april.

- Grækerne har et tungt løft at tage inden slutningen af april. Vi vil alle se tallene nu, skriver den slovakiske finansminister, Peter Kazimir, på Twitter.

Finansministrene gennemgik et seks sider langt dokument underskrevet af den græske finansminister, Yanis Varoufakis, som blandt andet lover at konsultere EU inden større reformer.

I reformplanerne er flere af de tiltag, som har venstreorienteret præg og som regeringspartiet Syriza førte valgkamp på, nedtonet.

Grækenland lover desuden, at de penge som regeringen vil bruge på at lindre den sociale nød i landet, ikke får det samlede budget til at køre af sporet.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har opfordret sine partifæller i det konservative CDU-parti til at stemme ja til forlængelsen af den græske lånepakke, når det skal godkendes i den tyske Bundestag.

Men Merkel understregede over for Tysklands folkevalgte, at forhandlingerne fortsætter med den venstreorienterede regering i Athen, og at "opgaven på ingen måde er færdig", siger en kilde i Bundestag til nyhedsbureauet AFP.

Forlængelsen af lånepakken skal vinde tid for Grækenland til at forhandle om en helt ny aftale med endnu flere lån, hvor den græske regering vil forsøge at levere på sine valgløfter om mere lempelige besparelser.

 

IMF-chef skeptisk Grækenland udtrykker ikke klare forsikringer om at ville gennemføre de foreslåede reformer, siger IMF-chef.

Den Internationale Valutafond (IMF) siger, at de græske reformplaner er tilstrækkelige til at fortsætte med at give landet økonomisk hjælp.

Men IMF-chef Christine Lagarde mangler detaljer. I et brev til eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, skriver hun, at listen med forslag er omfattende, "men ikke særligt specifik".

- På visse områder såsom bekæmpelse af skatteunddragelse og korruption er jeg opmuntret af en tilsyneladende stærk beslutsomhed fra de nye myndigheder i Athen, skriver IMF-chefen.

- Men på en del andre områder, herunder måske nogle af de vigtigste, udtrykker brevet ikke klare forsikringer om, at regeringen har til hensigt at gennemføre de planlagte reformer, skriver Lagarde.

Hun nævner også pensioner, moms og arbejdsmarkedsreformer som nogle af de områder, der kan herske tvivl omkring.

Hendes udtalelse kommer, efter at eurogruppens finansministre på en telefonkonference tirsdag godkendte en græsk liste med forslag til reformer, som dog skal finpudses og specificeres inden udgangen af april.

Dermed godkendte finansministrene også en fire måneders forlængelse af den græske lånepakke.

For nogle af landenes vedkommende skal der ske en endelig godkendelse i de enkelte landes parlamenter inden lørdag.

IMF er en af de tre institutioner i det, der tidligere blev kaldt "trojkaen", som har stået bag lånepakkerne til Grækenland.

  FAKTA: Grækenlands reformløfter

* Den græske regering har fået forlænget sin låneaftale med de internationale kreditorer i fire måneder. Den nuværende aftale udløber lørdag.

* Låneaftalen skal for at træde i kraft først godkendes af flere nationale parlamenter - herunder Tyskland, Finland og Holland.

* Til gengæld har regeringen i Athen afleveret en liste over reformer og planer, som den vil gennemføre. Det gælder blandt andet:

* Forpligter sig til ikke at rulle privatiseringer tilbage og til at forbedre erhvervsklimaet.

* Der træffes tiltag, der skal rette op på fattigdom. Tiltagene vil ikke få negativ effekt på økonomien.

* Der træffes tiltag, som skal sætte ind mod korruption, forbedre effektiviteten inden for inddrivelse af skat og i det sociale sikkerhedssystem samt luge ud i offentligt bureaukrati.

Kilde: AFP

 

Mest Læste

Annonce