Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bekræfter: Russiske missiler i Moldovas luftrum

Europa

10/02/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Der var først også mistanke om, at missilerne var fløjet over et NATO-land.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at der havde været missiler i NATO-luftrum. Dette var forkert, da Moldova ikke er medlem af NATO, og Rumænien har afkræftet, at der var missiler i deres luftrum. Vi beklager fejlen.

Alle NATO-alliancens medlemslande har lige nu blikket rettet mod Moldova og Rumænien.

Fredag formiddag/morgen er der nemlig forlydender om, at russerne har sendt missiler gennem landenes luftrum i forbindelse med bombardementer af Ukraine.

Moldovas forsvarsministerium siger i en pressemeddelelse, at de klokken 10.18 registrerede et missil i deres luftrum. I meddelelsen nævner de ikke noget om, hvorvidt missilerne var russiske, men det har myndighederne siden bekræftet, skriver Reuters.

"[...] Opdagede klokken 10.18 et missil, som krydsede luftrummet i Republikken Moldova over byen Mocra i Transnistrien-regionen og senere over byen Cosauți i Soroca-distriktet på vej mod Ukraine.

Vi understreger, at forsvarsministeriet i samarbejde med de ansvarlige myndigheder i landet nøje overvåger situationen i regionen og på det kraftigste fordømmer krænkelsen af ​​luftrummet i Republikken Moldova."

Rumænien har været ude og afvise, at der var russiske missiler over deres luftrum, men der blev alligevel sendt to rumænske jagerfly under NATO-kommandoen på vingerne for at øge reaktionsmulighederne, da missilerne havde kurs mod Rumænien.

Det skriver flere medier, blandt andre TV2 og Reuters.

Er ikke i tvivl

Ukraine er fredag stået op til massive bombardementer mange steder i landet, og de ukrainske myndigheder har da heller ikke været sene til at påpege det, de er overbeviste om, er russiske missiler i andre landes luftrum.

Den øverstkommanderende for de ukrainske styrker, Valery Zaluzhny, siger ifølge det ukrainske medie Interfax, at to russiske Kalibr-krydsermissiler overskred statsgrænsen til Moldova kl. 10.18, og kl. 10.33 krænkede missilerne så rumænsk luftrum, men dette er altså siden blevet afvist fra rumænsk side.

Efterfølgende skulle missilerne have ændret kurs og styret mod ukrainsk territorium.

Ifølge Zaluzhny skulle missilerne være affyret fra Sortehavet, hvor flere russiske krigsskibe befinder sig.

Ukrainerne har tidligere beskyldt Rusland for at stå bag et missil, der ved en fejl ramte polsk territorium og dræbte to civile. Det viste sig dog senere, at det var et ukrainsk missil, der var kommet på afveje.

Ruslands ambassadør i Moldova er blevet kaldt til samtale for at få klarhed over de russiske side af sagen.

Mest Læste

Annonce