EU-kommissionen forsøger nu at gøre det klart, hvad der faktisk blev ment med talen i mandags. Foto: Shutterstock
EU-kommissionen forsøger nu at gøre det klart, hvad der faktisk blev ment med talen i mandags. Foto: Shutterstock

EU til danskerne: I har fuldstændig misforstået det

Europa

12/5/22 6:19

Jens Asbjørn Bøgen

Der har været talt vidt og bredt herhjemme om den tale, to EU-topper holdt i mandags. Men nu siger EU-kommissionen, at der er noget, vi har misforstået i forhold til det, der faktisk blev sagt.

Mandag landede en bombe i den danske debat om forsvarsforbeholdet.

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, gik nemlig på talerstolen i Strassbourg og talte om at foreslå en ændring af EU-traktaten.

Von der Leyen sagde blandt andet, at kravet om "enstemmighed på nogle nøgleområder ikke længere giver mening, hvis vi vil være i stand til at handle hurtigere." Hun nævnede i talen både områder som "sundhed" og "forsvar".

Det blev af mange tolket som et ønske om at fjerne reglen om, at forsvarsmæssige beslutninger i EU skal vedtages enstemmigt, hvilket er et af ja-sidens mest brugte argumenter i den danske debat om afskaffelsen af EU-forbeholdet.

Men nu retter EU-kommissionen os, for det var slet ikke det, de mente.

Vil ikke indføre kvalificeret flertal på forsvarsområdet

En talsmand for EU-kommissionen siger til Jyllands-Posten, at udtalelserne ikke skal ses som et ønske om, at afgørelser på forsvarsområdet skal kunne vedtages af et kvalificeret flertal.

"Kommissionsformanden har nævnt forsvarsområdet som et område, hvor EU bør være mere aktiv. Kommissionsformanden har ikke talt for nogen ændring af beslutningsmetoden på forsvarsforbeholdet," skriver talsmanden til Jyllands-Posten.

Og det er godt nyt for de partier i Danmark, der vil af med forsvarsforbeholdet. Hvis alle beslutninger omkring forsvar i EU-regi skal vedtages enstemmigt, vil det nemlig give alle lande, herunder Danmark, vetoret ved afstemningerne. Hvis det i stedet blev lavet om til et kvalificeret flertal, ville landenes befolkningsstørrelse afgøre, hvor meget deres stemme vægter.

13 lande udsender erklæring: Glem det!

Fra Roberta Metsola lyder argumentet for traktatændringer, at EU har brug for at kunne handle hurtigere. Hun ønsker derfor, at EU får øgede beføjelser til at træffe fælles beslutninger:

"Der er et gab mellem det, folk forventer, og det EU kan levere. Vi har brug for en konvention som det næste skridt. Det vil EU-Parlamentet insistere på."

Udover von der Leyen og Metsola, har også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, talt for at ændre EU-traktaterne:

"Vi skal ændre vores tekster. Det er tydeligt," sagde Macron under en tale mandag.

I minutterne efter talen fra netop Macron, kom der imidlertid en klar melding fra 13 EU-lande, herunder Danmark.

I en fælles erklæring afviste alle landene, at der var behov for traktatændringer, og de henviser til, at krigen i Ukraine og coronaepidemien har vist, at EU er i stand til at handle hurtigt og resolut.

Ud over Danmark står Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Rumænien, Slovenien og Malta bag erklæringen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.